Photoshop PDF formatı hakkında Photoshop PDF formatında kaydetme Adobe PDF hazır ayarları
PDF/X ve PDF/A standartları hakkında PDF uyumluluğu düzeyleri
Adobe PDF için genel seçenekler
Adobe PDF için sıkıştırma ve altörnekleme seçenekleri Adobe PDF için renk yönetimi ve PDF/X seçenekleri PDF dosyalarına güvenlik ekleme
Adobe PDF hazır ayarı kaydedin
Adobe PDF hazır ayarlarını yükleme, düzenleme ya da silme
Photoshop PDF formatı hakkında
Farklı Kaydet komutunu kullanarak RGB, dizinlenmiş renk, CMYK, gri tonlama, Bitmap modu, Lab rengi ve çift tonlu görüntüleri Photoshop
PDF formatında kaydedebilirsiniz. Photoshop PDF belgesi katmanlar, alfa kanalları, notlar ve spot renk gibi Photoshop verilerini saklayabildiği için belgeyi Photoshop CS2 veya daha sonraki bir sürümde açabilir ve düzenleyebilirsiniz.
Dosyada Photoshop PDF Olarak Farklı Kaydet eylemini yürüterek dosyayı hızla Photoshop PDF olarak kaydedebilirsiniz. Bu eyleme, Eylemler
paneli menüsünden Üretim'i seçerek erişebilirsiniz.
İleri düzeyde kullanıcılar için, Photoshop PDF formatı, belgeyi örneğin büyük bir ticari baskı için gönderdiğinizde gerekli bir özellik olan PDF/X uyumlu yapmak için seçenekler sunar. PDF/X, baskı sorunlarına yol açabilecek renk, yazı tipi ve tutma değişkenlerini ortadan kaldıran bir Adobe PDF formatı altkümesidir.
Ayrıca PDF belgelerine erişimi kısıtlamak için güvenlik seçenekleri belirleyebilirsiniz. 128 bit RC4 (Acrobat 6 ve sonraki sürümleri) şifrelemesi kullanıcılara Adobe Bridge kullanarak güvenli bir PDF belgesindeki meta verileri ve küçük resimleri görüntüleme seçeneği sunar.
Tutarlı Photoshop dosyaları oluşturmak için PDF ayarlarınızı PDF hazır ayarı olarak kaydedebilirsiniz. Adobe PDF hazır ayarları ve diğer ayarları Photoshop, InDesign®, Illustrator®, GoLive® ve Acrobat® dahil olmak üzere Adobe Creative Suite bileşenleri tarafından paylaşılır.
Photoshop PDF formatında kaydetme
1. Dosya > Farklı Kaydet'i seçin ve Format menüsünden Photoshop PDF'yi seçin. Renk profili gömmek istiyorsanız bir Renk seçeneği belirleyebilir ya da Prova Ayarı komutuyla belirlenen profili kullanabilirsiniz. Ayrıca katmanlar, notlar, spot renk veya alfa kanalları ekleyebilirsiniz. Kaydet'i tıklatın.
2. Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunda Photoshop PDF dosyasının bir masaüstü yazıcısında ya da prova yazıcısında yazdırılacağını, ticari bir yazıcıya gönderileceğini, e-postayla dağıtılacağını, web'de görüntüleneceğini ve benzerlerini belirten bir Adobe PDF hazır ayarı seçin. Ayrıntılı bilgi için bkz. Adobe PDF hazır ayarları.
Hazır ayar seçmek Photoshop PDF dosyanız için seçenekleri belirlemenizin en kolay yoludur. Hazır ayar seçtikten sonra Photoshop PDF dosyanızı oluşturmak için PDF Kaydet'i tıklatın. PDF için güvenlik seçenekleri eklemek ya da kaydetme seçeneklerine ilişkin ince ayarlar yapmak için bu yordamdaki kalan adımları izleyin.
3. (İsteğe bağlı) PDF belgesi için PDF/X uyumluluğu ve Acrobat sürüm uyumluluğu belirtmek için Standart menüsünden ve Uyumluluk menüsünden seçenekleri belirleyin. Daha fazla bilgi için bkz. PDF uyumluluğu düzeyleri.
4. (İsteğe bağlı) Genel PDF dosyası kaydetme seçenekleri belirlemek için Adobe PDF iletişim kutusunun sol bölmesindeki Genel'i seçin. Her seçeneğe ilişkin ayrıntılar için bkz. Adobe PDF için genel seçenekler.
Not: Photoshop 7.0 ve önceki sürümlerinin kullanıcıları bir Photoshop PDF dosyasını, düzleştirilmiş katmanlara sahip genel bir PDF olarak açabilir. Dosya > Farklı Aç'ı seçin ve Dosya Tipi menüsünden Soysal PDF'yi seçin (Windows) ya da Dosya > Aç'ı seçin ve Format menüsünden Soysal PDF'yi seçin (Mac OS).
5. (İsteğe bağlı) PDF dosyasına ilişkin sıkıştırma ve altörnekleme seçeneklerini belirtmek için Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunun sol bölmesindeki Sıkıştırma'yı seçin. Bilgi için bkz. Adobe PDF için sıkıştırma ve altörnekleme seçenekleri.
6. (İsteğe bağlı) Renk yönetimi ve PDF/X seçeneklerini belirlemek için Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunun sol bölmesindeki Çıktı'yı seçin. Daha fazla bilgi için bkz. Adobe PDF için renk yönetimi ve PDF/X seçenekleri.
7. (İsteğe bağlı) PDF belgenize güvenlik eklemek için Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunun sol bölmesindeki Güvenlik'i seçin. PDF belgenize ilişkin şifre ve izin seçeneklerini belirleyin. Ayrıca bkz. PDF dosyalarına güvenlik ekleme.
Not: Şifreleme Düzeyi, PDF belgenizin Uyumluluk ayarına bağlıdır. Daha yüksek ya da daha düşük bir Şifreleme düzeyi belirtmek için farklı bir Uyumluluk ayarı seçin.
686
8. (İsteğe bağlı) Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunun sol bölmesindeki Özet'i seçin. Belirlediğiniz seçenekleri gözden geçirebilirsiniz.
9. (İsteğe bağlı) PDF kaydetme ayarlarını yeniden kullanmak isterseniz Hazır Ayarı Kaydet'i tıklatın ve ayarlarınızı PDF hazır ayarı olarak kaydedin. Yeni hazır ayar, bir daha Photoshop PDF dosyası kaydettiğinizde ve Adobe Creative Suite'teki herhangi bir üründe Adobe PDF Hazır ayar menüsünde görüntülenir. Ayrıca bkz. Adobe PDF hazır ayarı kaydedin.
10. PDF Kaydet'i tıklatın. Photoshop, Adobe PDF Kaydet iletişim kutusunu kapatır ve PDF belge dosyasını oluşturur.
PDF hazır ayarı, PDF oluşturma işlemini etkileyen bir grup ayardır. Bu ayarlar, PDF'nin nasıl kullanılacağına bağlı olarak dosya boyutu ile kaliteyi dengeleyecek şekilde tasarlanmıştır. Önceden tanımlanmış çoğu hazır ayar; InDesign, Illustrator, Photoshop ve Acrobat dahil olmak üzere Adobe Creative Suite bileşenleri arasında paylaşılır. Ayrıca kendi özgün çıktı gereksinimlerinize uygun, özel hazır ayarlar da oluşturabilir ve paylaşabilirsiniz.
Aşağıda listelenen hazır ayarlardan bir kısmı, siz bunları gerektiği şekilde Extras klasöründen (kuruldukları varsayılan konum olan) Settings klasörüne taşımadığınız sürece kullanılamaz. Normalde Extras ve Settings klasörleri (Windows Vista ve Windows 7) ProgramData\Adobe\AdobePDF, (Windows XP) Documents and Settings\All Users\Application Data\Adobe\Adobe PDF, veya (Mac OS) Library/Application Support/Adobe PDF konumunda bulunur. Bazı hazır ayarlar bazı Creative Suite bileşenlerinde yoktur.
Özel ayarlar (Windows XP) Documents and Settings/[kullanıcıadı]/Application Data/Adobe/Adobe PDF/Settings, (Windows Vista ve Windows 7) Users/[kullanıcıadı]/AppData/Roaming/Adobe/Adobe PDF/Settings veya (Mac OS) Users/[kullanıcıadı]/Library/Application Support/Adobe/Adobe PDF/Settings konumunda bulunur.
PDF ayarlarınızı düzenli olarak gözden geçirin. Ayarlar otomatik olarak varsayılan ayarlara geri dönmez. PDF'leri oluşturan uygulamalar ve hizmet programları, tanımlanmış veya seçilmiş olan son PDF ayarları kümesini kullanır.
Yüksek Kalitede Baskı Masaüstü yazıcılarda ve prova aygıtlarında yapılacak kaliteli baskıya uygun PDF oluşturur. Bu hazır ayar, PDF 1.4 kullanır; renkli ve gri tonlamalı görüntüleri 300 ppi çözünürlüğe, tek renkli görüntüleri 1200 ppi çözünürlüğe alt örnekler, tüm fontların altkümelerini gömer, rengi değişmeden bırakır ve saydamlığı düzleştirmez (saydamlık desteği olan dosya türlerde). Bu PDF'ler Acrobat 5.0 ve Acrobat Reader
5.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir. InDesign uygulamasında bu hazır ayar ayrıca etiketli PDF'ler de oluşturur.
Illustrator Varsayılanı (sadece Illustrator) Tüm Illustrator verilerinin korunduğu bir PDF oluşturur. Bu hazır ayarla oluşturulan PDF'ler Illustrator uygulamasında, veri kaybı olmaksızın tekrar açılabilir.
Çok Büyük Boyutlu Sayfalar (sadece Acrobat) 200 x 200 inçten büyük mühendislik çizimlerinin görüntülenmesine ve basılmasına uygun PDF'ler oluşturur. Bu PDF'ler Acrobat ve Acrobat Reader 7.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
PDF/A-1b: 2005 (CMYK ve RGB) (yalnızca Acrobat) Elektronik belgelerin uzun süreli korunması (arşivlenmesi) amacıyla kullanılır. PDF/A-1b, PDF 1.4 kullanır ve hangi standardı seçtiğinize bağlı olarak tüm renkleri CMYK veya RGB'ye dönüştürür. Bu PDF'ler Acrobat ve Acrobat Reader
5.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
PDF/X-1a (2001 ve 2003) PDF/X-1a, tüm fontların gömülmesini, uygun işaretlerin ve taşma paylarının belirlenmesini, rengin CMYK, spot renk veya her ikisi de olarak görüntülenmesini gerektirir. Uyumlu dosyaların, hangi yazdırma durumu için hazırlandıklarını tanımlayan bilgiler içermesi gerekir. PDF/X-1a uyumluluğunda oluşturulan PDF'ler Acrobat 4.0 ve Acrobat Reader 4.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
PDF/X-1a, PDF 1.3 kullanır, renkli ve gri tonlamalı görüntüleri 300 ppi çözünürlüğe, tek renkli görüntüleri 1200 ppi çözünürlüğe alt örnekler, tüm fontların altkümelerini gömer, etiketsiz PDF'ler oluşturur Yüksek Çözünürlük ayarını kullanarak saydamlığı düzleştirir.
Not: PDF/X1-a:2003 ve PDF/X-3 (2003) hazır ayarları yükleme sırasında bilgisayarınıza yerleştirilse de siz bunları Extras klasöründen Settings klasörüne taşıyıncaya kadar kullanılamaz.
PDF/X-3 Bu hazır ayar, PDF/X-3:2002 ISO standardına dayalı bir PDF oluşturur. Bu ayarla oluşturulan PDF, Acrobat 4.0 ve Acrobat 4.0 ve üstü ile açılabilir.
PDF/X-4 (2008) ISO PDF/X-4:2008 dosyalarını oluşturan bu hazır ayar canlı saydamlığı (saydamlık düzleştirilmez) ve ICC renk yönetimini destekler. Bu hazır ayarla dışa aktarılan PDF dosyalarının biçimi PDF 1.4'tür. Görüntüler alt örneklenir ve sıkıştırılır ve fontlar PDF/X-1a ve PDF/X- 3 ayarlarıyla aynı şekilde gömülür. PDF/X-4:2008 uyumlu PDF dosyalarını Illustrator, InDesign ve Photoshop dahil olmak üzere doğrudan Creative Suite 4 ve 5 bileşenlerinden oluşturabilirsiniz. Acrobat 9 Pro mümkünse PDF/X olmayan dosyaları PDF/X-4:2008'e dönüştürmenin yanı sıra PDF/X- 4:2008 için PDF dosyalarını doğrulama ve ön kontrolünü yapmak için olanaklar sağlar.
Adobe güvenilir PDF baskı yayınlama iş akışları için en uygun PDF dosya biçimi olarak PDF/X-4:2008'i önerir.
Baskı Kalitesi Yüksek kalitede baskı üretimine uygun PDF dosyaları oluşturur (örneğin dijital baskı için veya görüntü yerleştirici ya da kalıp yerleştirici için), ancak PDF/X uyumlu dosyalar oluşturmaz. Bu durumda, esas olarak içeriğin kalitesi göz önüne alınır. Amaç, PDF'deki, ticari basımevinin veya baskı servis sağlayıcısının belgeyi düzgün şekilde basabilmek için ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri korumaktır. Bu seçenekler kümesi PDF 1.4 kullanır, renkleri CMYK'ye dönüştürür, renkli ve gri tonlamalı görüntüleri 300 ppi çözünürlüğe, tek renkli görüntüleri 1200 ppi çözünürlüğe alt örnekler, tüm fontların altkümelerini gömer ve saydamlığı korur (saydamlık desteği olan dosya türlerinde).
Bu PDF dosyaları Acrobat 5.0 ve Acrobat Reader 5.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
Not: Bir Adobe PDF dosyası oluşturup ticari basımevine veya baskı servis sağlayıcısına göndermeden önce, çıktı çözünürlüğünün ve diğer ayarların ne olması gerektiğini öğrenin veya önerilen ayarları içeren bir .joboptions dosyası isteyin. Adobe PDF ayarlarını belirli bir servis sağlayıcısına uygun olarak özelleştirmeniz ve kendinizin bir .joboptions dosyası hazırlamanız gerekebilir.
Zengin İçerikli PDF Etiketler, köprüler, yer imleri, etkileşimli öğeler ve katmanlar içeren, erişilebilir PDF dosyaları oluşturur. Bu seçenekler kümesi PDF 1.5 kullanır ve tüm fontların altkümelerini gömer. Ayrıca, dosyaları bayt hizmeti için en iyileştirir. Bu PDF dosyaları Acrobat 6.0 ve Adobe Reader 6.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir. (Zengin İçerikli PDF hazır ayarı Ekstralar klasöründedir.)
Not: Bu hazır ayara bazı uygulamaların daha önceki sürümlerinde E-kitap adı verilmekteydi.
687
En Küçük Dosya Boyutu Web'de, intranette görüntülemek veya e-posta dağıtımı için PDF dosyaları oluşturur. Bu seçenekler kümesi sıkıştırma, alt örnekleme ve göreceli olarak düşük görüntü çözünürlüğü kullanır. Tüm renkleri sRGB olarak dönüştürür ve fontları gömer. Ayrıca, dosyaları bayt hizmeti için en iyileştirir. En iyi sonuç için, PDF dosyasını yazdırmayı düşünüyorsanız bu hazır ayarı kullanmaktan kaçının.
Bu PDF dosyaları Acrobat 5.0 ve Acrobat Reader 5.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
Standart (sadece Acrobat) Masaüstü yazıcılarda veya dijital kopyalayıcılarda yazdırılacak, CD ile dağıtılacak veya yayın provası olarak müşteriye gönderilecek PDF dosyaları oluşturur. Bu seçenekler kümesi, dosya boyutunu küçük tutmak için sıkıştırma ve alt örnekleme kullanır, ancak aynı zamanda dosyada kullanılan (ve izin verilen) tüm fontların altkümelerini gömer, tüm renkleri sRGB'ye dönüştürür ve orta çözünürlükte yazdırır.
Windows font altkümelerinin varsayılan olarak gömülmediğini unutmayın. Bu ayarlar dosyasıyla oluşturulan PDF'ler Acrobat 5.0 ve Acrobat Reader
5.0 ve sonraki sürümlerinde açılabilir.
Creative Suite bileşenleri için paylaşılan PDF ayarları hakkında daha fazla bilgi edinmek üzere Creative Suite DVD'sindeki PDF Entegrasyonu Kılavuzu'na bakın.
PDF/X ve PDF/A standartları hakkında
PDF/X ve PDF/A standartları, ISO (International Organization for Standardization; Uluslararası Standardizasyon Örgütü) tarafından tanımlanmıştır. PDF/X standartları, grafik içerik alışverişi için geçerlidir; PDF/A standartlarıysa elektronik belgelerin uzun süreli arşivlenmesine uygulanır. PDF dönüştürme sırasında, işlem görmekte olan dosya, belirlenen standarda göre denetlenir. PDF seçilen ISO standardına uymadığında, dönüştürmenin iptal edilmesiyle, uyumsuz bir dosya oluşturmak üzere devam edilmesi arasında seçim yapmanızı isteyen bir mesaj çıkar.
Baskı üretim iş akışında en yaygın olarak kullanılan standartlar birkaç PDF/X formatıdır: PDF/X--1a, PDF/X--3 ve (2007'de) PDF/X-4. PDF arşivlemede en yaygın olarak kullanılan standartlar PDF/A-1a ve PDF/A-1b (daha az sıkı gereklilikler için).
Not: PDF/X ve PDF/A hakkında daha fazla bilgi için bkz. ISO web sitesi ve Adobe web sitesi.
PDF oluşturduğunuzda, hangi PDF sürümünün kullanılacağına karar vermeniz gerekir. PDF olarak kaydederken veya PDF hazır ayarını düzenlerken, farklı bir hazır ayara geçerek veya uyumluluk seçeneğini değiştirerek PDF sürümünü değiştirebilirsiniz.
Genelde, geriye dönük uyumluluk gerektiren özel bir ihtiyaç yoksa, en son sürümü (bu durumda sürüm 1.7) kullanmalısınız. En son sürüm, en yeni özelliklere ve işlevlere sahiptir. Ancak, geniş bir kitleye dağıtılacak belgeler oluşturuyorsanız, tüm kullanıcıların belgeyi görüntüleyebileceğinden ve yazdırabileceğinden emin olmak için Acrobat 5.0 (PDF 1.4) veya Acrobat 6.0 (PDF 1.5) sürümünü seçmeyi düşünün.
Aşağıdaki tablo, farklı uyumluluk ayarları kullanılarak oluşturulmuş PDF'lerdeki işlevselliklerden bazılarını karşılaştırır.
Not: Acrobat 8.0 ve 9.0 da PDF 1.7 kullanır.
Acrobat 3.0 (PDF 1.3) | Acrobat 5.0 (PDF 1.4) | Acrobat 6.0 (PDF 1.5) | Acrobat 7.0 (PDF 1.6) ve Acrobat X (PDF 1.7) |
PDF'ler Acrobat 3.0 ve Acrobat Reader 3.0 ve sonraki sürümleriyle açılabilir. | PDF'ler Acrobat 3.0 ve Acrobat Reader 3.0 ve sonraki sürümleriyle açılabilir. Ancak, sonraki sürümlere özgü özellikler kaybolabilir veya görüntülenemeyebilir. | Birçok PDF Acrobat 4.0 ve Acrobat Reader 4.0 ve sonraki sürümleriyle açılabilir. Ancak, sonraki sürümlere özgü belirli özellikler kaybolabilir veya görüntülenemeyebilir. | Birçok PDF Acrobat 4.0 ve Acrobat Reader 4.0 ve sonraki sürümleriyle açılabilir. Ancak, sonraki sürümlere özgü belirli özellikler kaybolabilir veya görüntülenemeyebilir. |
Canlı saydamlık efektleri kullanan resimler içeremez. PDF 1.3'e dönüştürmeden önce tüm saydamlıkların düzleştirilmesi gerekir. | Resimde canlı saydamlık kullanılmasını destekler. (Acrobat Distiller özelliği saydamlığı düzleştirir.) | Resimde canlı saydamlık kullanılmasını destekler. (Acrobat Distiller özelliği saydamlığı düzleştirir.) | Resimde canlı saydamlık kullanılmasını destekler. (Acrobat Distiller özelliği saydamlığı düzleştirir.) |
Katman desteği yoktur. | Katmanlar desteklenmez. | Illustrator CS ve sonraki sürümleri ya da InDesign CS ve sonraki sürümleri gibi, katmanlı PDF belgeleri oluşturulmasını destekleyen uygulamalardan PDF oluşturulduğunda katmanları korur. | Illustrator CS veya sonraki sürümleri ya da InDesign CS veya sonraki sürümleri gibi, katmanlı PDF belgeleri oluşturulmasını destekleyen uygulamalardan PDF oluşturulduğunda katmanları korur. |
8 renklendiricili DeviceN renk uzayı desteklenir. | 8 renklendiricili DeviceN renk uzayı desteklenir. | En çok 31 renklendiricili DeviceN renk uzayı desteklenir. | En çok 31 renklendiricili DeviceN renk uzayı desteklenir. |
Çok baytlı fontlar gömülebilir. (Distiller gömme sırasında fontları dönüştürür.) | Çok baytlı fontlar gömülebilir. | Çok baytlı fontlar gömülebilir. | Çok baytlı fontlar gömülebilir. |
688
40 bitlik RC4 güvenliği desteklenir.
128 bitlik RC4 güvenliği desteklenir.
128 bitlik RC4 güvenliği desteklenir.
128 bitlik RC4 ve 128 bitlik AES (Gelişmiş Şifreleme Standardı) güvenliği desteklenir.
Adobe PDF için genel seçenekler
Adobe PDF Seçenekleri iletişim kutusunun Genel bölümünde aşağıdaki seçenekleri belirleyebilirsiniz:
Açıklama Seçili hazır ayardaki açıklamayı görüntüler ve size açıklamayı düzenleyebileceğiniz bir yer sağlar. Panodan açıklama yapıştırabilirsiniz. Hazır ayarın açıklamasını düzenlerseniz hazır ayar adının sonuna "(Değiştirildi)" sözcüğü eklenir.
Photoshop Düzenleme Özelliklerini Koru PDF'deki katmanlar, alfa kanalları ve spot renkler gibi Photoshop özelliklerini korur. Bu seçeneği içeren Photoshop PDF belgeleri yalnızca Photoshop CS2 ve sonraki sürümlerde açılabilir.
Sayfa Küçük Resimlerini Göm Resmin küçük resim görüntüsünü oluşturur.
Hızlı Web İzleme İçin En İyile PDF dosyasını web tarayıcısında daha hızlı görüntülemek için en iyileştirir.
Kaydettikten Sonra PDF’yi Görüntüle Yeni oluşturulan PDF'yi varsayılan PDF görüntüleme uygulamasında açar.
Adobe PDF için sıkıştırma ve altörnekleme seçenekleri
Adobe PDF'de resim kaydederken, metin ve çizgi resimleri sıkıştırabilir ve bitmap görüntüleri sıkıştırabilir ve altörnekleyebilirsiniz. Seçtiğiniz ayarlara bağlı olarak, sıkıştırma ve altörnekleme PDF dosyasının boyutunu, ayrıntılarda ve doğruluğunda az bir kayıpla ya da hiçbir kayıp olmadan belirgin oranda küçültebilir.
Adobe PDF Seçenekleri iletişim kutusunun Sıkıştırma alanı üç bölüme ayrılmıştır. Her bölüm, resminizdeki görüntüleri sıkıştırmak ve yeniden örneklemek için aşağıdaki seçenekleri sağlar.
Altörnekleme PDF dosyasını web'de kullanmayı planlıyorsanız, daha yüksek oranda sıkıştırma için altörnekleme kullanın. PDF dosyasını yüksek çözünürlükte yazdırmayı planlıyorsanız altörnekleme kullanmayın. Tüm altörnekleme seçeneklerini devre dışı bırakmak için Altörnekleme Yapma seçeneğini belirleyin.
Altörnekleme bir görüntüdeki piksel sayısını azaltmaktır. Görüntüleri altörneklemek için bir enterpolasyon yöntemi seçin—ortalama altörnekleme, aşağı örnekleme veya çift küplü altörnekleme; istediğiniz çözünürlüğü girin (inç başına piksel olarak). Sonra, Yukardaki Görüntüler İçin kutusuna bir çözünürlük değeri girin. Bu eşiğin üstünde bir çözünürlüğe sahip tüm görüntüler altörneklenir.
Seçtiğiniz enterpolasyon yöntemi piksellerin nasıl silineceğini belirler:
Ortalama Aşağı Örnekleme Etkileşimli olmayan Örnek alandaki piksellerin ortalamasını alır ve ortalama piksel rengi ile tüm alanı belirtilen çözünürlükte değiştirir. Ortalama aşağı örnekleme Bilinear yeniden örneklemeyle aynıdır.
Altörnekleme Etkileşimli olmayan Örnek alanın merkezinde bir piksel seçer ve tüm alanı o piksel rengiyle değiştirir. Altörnekleme aşağı örneklemeyle karşılaştırıldığında dönüştürme süresini belirgin şekilde kısaltır ancak yumuşaklığı ve sürekliliği daha az görüntüler sağlar. Altörnekleme, En Yakın Komşu yeniden örneklemeyle aynıdır.
Bikübik Aşağı Örnekleme Etkileşimli olmayan Piksel rengini belirlemek için genellikle aşağı örneklemenin basit ortalama yönteminden daha iyi sonuçlar veren ağırlıklı ortalama kullanır. Bikübik en yavaş ancak en doğru yöntemdir ve en yumuşak geçişleri sağlar.
Sıkıştırma Kullanılan sıkıştırmanın tipini belirler.
ZIP Sıkıştırması Tek renkli geniş alanlar ya da yinelenen desenler içeren görüntülerde ve yinelenen desenler içeren siyah beyaz görüntülerde en iyi sonucu verir. ZIP sıkıştırması kayıpsızdır.
JPEG Sıkıştırması Gri tonlu ve renkli görüntüler için uygundur. JPEG sıkıştırması kayıplıdır, diğer bir deyişle görüntü verilerini siler ve görüntü kalitesini düşürebilir ancak dosya boyutunu en az bilgi kaybıyla küçültmeyi dener. JPEG sıkıştırmasında veri kaybı olduğu için ZIP sıkıştırmasından çok daha küçük dosya boyutlarına erişebilir.
JPEG2000 Görüntü verilerinin sıkıştırılması ve paketlenmesi için yeni uluslararası standarttır. JPEG sıkıştırması gibi JPEG2000 sıkıştırması da gri tonlu ve renkli görüntüler için uygundur. Ayrıca JPEG sıkıştırmasında bulunmayan aşamalı görüntüleme ve kayıpsız sıkıştırma gibi ek avantajlar da sağlar. JPEG2000 yalnızca Uyumluluk menüsünde Acrobat 6 (PDF 1.5) ya da daha sonrası seçiliyse görüntülenebilir.
Görüntü Kalitesi Uygulanan sıkıştırmanın miktarını belirler. Kullanılabilir seçenekler sıkıştırma yöntemine bağlıdır. JPEG2000 sıkıştırması için, Photoshop Kayıpsız, En Yüksek, Yüksek, Orta, Düşük ve En Düşük seçeneklerini sağlar. JPEG sıkıştırması için, Photoshop En Düşük, Düşük, Orta, Yüksek ve En Yüksek seçeneklerini sağlar. ZIP sıkıştırması için Photoshop 8 bit Görüntü Kalitesi seçeneğini sağlar. 8 bit Görüntü Kalitesi seçeneği kayıpsızdır, diğer bir deyişle görüntü boyutunu azaltmak için veri silinmez böylece görüntü kalitesi etkilenmez.
Döşeme Boyutu JPEG2000 sıkıştırması uygulanmış görüntülerde kullanılan döşemelerin boyutunu belirler. 1024 x 1024 pikselden küçük görüntüleri en iyileştirmek için düşük Görüntü Kalitesi değerleri kullanıldığında en büyük döşeme boyutunu kullanmak daha iyi sonuçlar verir. Genel olarak çoğu görüntü için 1024 boyutunda döşeme en iyisidir. Daha küçük döşeme boyutları genellikle küçük boyutlu görüntüler için kullanılır (cep telefonu gibi aygıtlarda görüntülemek için).
16 bit/Kanal Görüntüyü 8 Bit/Kanal’a Dönüştür Kanal başına 16 bit görüntüleri kanal başına 8 bit görüntülere dönüştürür (varsayılan olarak seçilidir). 16 Bitleri Dönüştür seçeneği seçili değilse kullanılabilir tek sıkıştırma yöntemi ZIP'tir. Belgenizin uyumluluk ayarı Acrobat 5 (PDF 1.4) ya da öncesiyse 16 Bitleri Dönüştür seçeneği kullanılamaz ve görüntüler otomatik olarak kanal başına 8 bite dönüştürülür.
Adobe PDF için renk yönetimi ve PDF/X seçenekleri
Adobe PDF Seçenekleri iletişim kutusunun Çıktı bölümünde aşağıdaki seçenekleri belirleyebilirsiniz: Çıktı seçenekleri arasındaki etkileşim Renk Yönetimi'nin açık ya da kapalı olmasına ve seçilen PDF standardına bağlıdır.
Renk Dönüşümü Adobe PDF dosyasında renk bilgilerinin nasıl temsil edileceğini belirler. Renkli nesneleri RGB'ye veya CMYK'ye dönüştürdüğünüzde, aynı zamanda açılır menüden hedef profil seçin. Renk dönüşümü sırasında tüm spot renk bilgileri korunur, yalnızca proses renk eşdeğerleri belirlenen renk uzayına dönüşür.
Dönüşüm yok Renk verilerini olduğu gibi korur.
Hedefe Dönüştür Tüm renkleri Hedef için seçili profile dönüştürür. Profilin dahil edilip edilmeyeceği Profil Kapsama İlkesi tarafından belirlenir.
Hedef Monitörünüz veya SWOP standardı gibi son RGB veya CMYK çıktı aygıtının gamutunu tanımlar. Photoshop bu profili kullanarak belgenin renk bilgilerini (Renk Ayarları iletişim kutusunun Çalışma Uzayları bölümü tarafından tanımlanan) hedef çıktı aygıtının renk uzayına dönüştürür. Profil Kapsama İlkesi Dosyaya bir renk profilinin dahil edilip edilmediğini belirler.
Çıktı Hedefi Profil Adı Belge için karakterize edilen yazdırma koşulunu belirler. Çıktı hedefi profili, PDF/X uyumlu dosyalar oluşturmak için gereklidir. Bu menü yalnızca Adobe PDF seçenekleri iletişim kutusunda bir PDF/X standardı (ya da hazır ayarı) seçilmişse kullanılabilir. Çıktı Durumu Hedeflenen yazdırma durumunu açıklar. Bu giriş PDF belgesinin hedeflenen alıcısı için kullanışlı olabilir.
Çıktı Durumu Tanımlayıcısı Hedeflenen yazdırma durumu hakkında daha fazla bilgi için bir işaretçidir. Tanımlayıcı ICC kaydında içerilen yazdırma durumları için otomatik olarak girilir.
Kayıt Adı Kayıt hakkında daha fazla bilgi bulunan web adresini belirtir ICC kayıt adları için URL otomatik olarak girilir.
PDF dosyalarına güvenlik ekleme
PDF olarak kaydederken, şifre koruması ve güvenlik sınırlamaları ekleyebilir, böylece sadece dosyayı kimin açabileceğini değil, aynı zamanda kimin içerik kopyalayabileceğini veya ayıklayabileceğini, belgeyi yazdırabileceğini vb. de sınırlandırmış olursunuz.
PDF dosyası için, belgenin açılması (belge açma şifresi) ve güvenlik ayarlarının değiştirilmesi amacıyla (izin şifresi) şifre gerekebilir. Dosyanızda herhangi bir güvenlik sınırlaması ayarlarsanız, her iki şifreyi de belirlemeniz gerekir; aksi halde dosyayı açan herhangi biri sınırlamaları kaldırabilir. Dosya izin şifresiyle açılmışsa, güvenlik sınırlamaları geçici olarak devre dışı kalır.
PDF dosyalarına şifre koruması uygulamak için RSA Corporation şirketinin RC4 yöntemi kullanılır. Güvenlik ayarına (Genel kategorisinde) bağlı olarak, şifreleme düzeyi yüksek veya düşük olur.
Not: Adobe PDF hazır ayarları şifre veya güvenlik ayarlarını desteklemez. Adobe PDF Dışa Aktar iletişim kutusunda şifreler ve güvenlik ayarları seçip Hazır Ayarı Kaydet'i tıklatırsanız, şifreler ve güvenlik ayarları korunmaz.
Adobe PDF hazır ayarı kaydedin
PDF hazır ayarları en iyi uygulamalara dayandırılmış olsa da, iş akışınız için kullanılabilir yerleşik hazır ayarlar arasında olmayan, özelleştirilmiş PDF ayarı gerektiğini fark edebilirsiniz. Bu durumda, Photoshop ya da Adobe Creative Suite'in herhangi bir ürününde yeniden kullanım için kendi özel hazır ayarlarınızı oluşturup kaydedebilirsiniz.
Photoshop'ta, Adobe PDF Hazır Ayarları komutunu kullanarak veya Adobe PDF Kaydet iletişim kutusundaki Hazır Ayarı Kaydet düğmesini tıklatarak hazır ayarı kaydedebilirsiniz. Adobe PDF hazır ayarları .joboptions uzantısıyla dosya olarak kaydedilir. Örneğin, satıcı veya yazıcınızdan iş akışlarında çok iyi çalışan Adobe PDF hazır ayarlarıyla birlikte .joboptions dosyası göndermesini istemek çok yararlıdır.
1. Aşağıdakilerden birini yapın:
Düzen > Adobe PDF Hazır Ayarları'nı seçin.
Photoshop PDF belgesi kaydediyorsanız, PDF ayarlarını belirttikten sonra Adobe PDF Kaydet iletişim kutusundaki Hazır Ayarı Kaydet düğmesini tıklatın. 2. ve 3. adımları atlayın.
2. Adobe PDF Hazır Ayarları komutunu seçtiyseniz Adobe PDF Hazır Ayarları iletişim kutusunda şunlardan birini yapın:
Yeni hazır ayar oluşturmak için Adobe PDF Hazır Ayarları iletişim kutusunda Yeni düğmesini tıklatın. Yeni PDF Hazır Ayarı iletişim kutusunda hazır ayar adını Hazır Ayar metin kutusuna yazın.
Varolan özel bir hazır ayarı düzenlemek için, hazır ayarı seçip Düzenle'yi tıklatın. (Varsayılan hazır ayarları düzenleyemezsiniz.)
3. PDF seçeneklerini ayarlayın:
4. Aşağıdakilerden birini yaparak hazır ayarınızı kaydedin:
Yeni PDF Hazır Ayarı veya PDF Hazır Ayarını Düzenle iletişim kutusunda Tamam'ı tıklatın. Yeni hazır ayar Adobe PDF Hazır Ayarları listesinde görüntülenir. Hazır ayar oluşturmayı bitirdiğinizde Bitti'yi tıklatın.
Kaydet iletişim kutusunda hazır ayar adını Dosya Adı metin kutusuna yazıp Kaydet'i tıklatın.
Adobe PDF hazır ayarları şu klasörlerde saklanır:
(Windows Vista) Users/[kullanıcı adı]/AppData/Roaming/Adobe/Adobe PDF/Settings
(Windows XP) Documents and Settings/[kullanıcı adı]/Application Data/Adobe/Adobe PDF/Settings
690
(Mac OS) Users/[kullanıcı adı]/Library/Application Support/Adobe/Adobe PDF/Settings
Bu konumlara kaydettiğiniz tüm Adobe PDF hazır ayarları diğer Adobe Creative Suite uygulamalarınızda kullanılabilir.
Not: Varsayılan dışında bir konuma PDF hazır ayarı kaydetmek için Adobe PDF Hazır Ayarları iletişim kutusunda Farklı Kaydet düğmesini tıklatın ve hedef için gözatın veya Kaydet iletişim kutusunda hedef için gözatıp Kaydet'i tıklatın.
Adobe PDF hazır ayarlarını yükleme, düzenleme ya da silme
Adobe PDF hazır ayarları (oluşturma ayarları) Adobe Creative Suite'teki Photoshop ve diğer programlarda kullanılabilir. Adobe PDF Hazır Ayarları iletişim kutusundan Adobe PDF hazır ayarlarını kaydedebilir, yükleyebilir, düzenleyebilir veya silebilirsiniz.
Düzen > Adobe PDF Hazır Ayarları'nı seçin ve aşağıdakilerden herhangi birini yapın:
Ayarları yeni bir hazır ayar olarak kaydetmek için Yeni düğmesini tıklatın, Yeni PDF Hazır Ayarı iletişim kutusunda ayarları belirleyin ve Tamam'ı tıklatın.
Adobe PDF hazır ayarını düzenlemek için Hazır Ayar penceresinde hazır ayarı seçin, Düzenle düğmesini tıklatın ve PDF Hazır Ayarını Düzenle iletişim kutusunda ayarları değiştirin.
Not: Photoshop'la birlikte yüklenen Adobe PDF hazır ayarlarını düzenleyemeseniz de (Photoshop'la yüklenen hazır ayar adları köşeli parantez içine alınmıştır) bunlardan birini seçebilir ve Yeni düğmesini tıklatabilirsiniz. Yeni PDF Hazır Ayarı iletişim kutusunda ayarları değiştirebilir ve yeni bir hazır ayar olarak kaydedebilirsiniz.
Adobe PDF hazır ayarını silmek için Hazır Ayar penceresinde hazır ayarı seçin ve Sil düğmesini tıklatın. Photoshop'la birlikte yüklenen Adobe PDF hazır ayarlarını silemezsiniz.
Adobe PDF hazır ayarını yüklemek için Yükle düğmesini tıklatın, hazır ayar dosyasını tıklatın ve Yükle düğmesini tıklatın. Hazır ayar Hazır Ayarlar penceresine eklenir.
Adobe PDF hazır ayarını yüklemek için göz attığınızda, Yükle iletişim kutusunda yalnızca uzantısı .joboptions olan dosyalar görülebilir.
PDF Seçenekleri Hazır Ayar iletişim kutusunu kapatmak için Bitti düğmesini tıklatın.
Hazır ayarı varsayılan konumdan başka bir konuma kaydetmek için Farklı Kaydet düğmesini tıklatın, hazır ayara yeni bir ad verin (gerekiyorsa), hedef konuma gidin ve Kaydet'i tıklatın.
Daha fazla Yardım konusu
Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi
691