Görüntüleri baskı hedefine yönlendirme
Açıkton ve gölge hedef değerlerini ayarlama
Yazdırma işleminde açıkton ve gölge ayrıntılarını korumak için Düzeyler'i kullanma Damlalıklar kullanarak hedef değerleri ayarlama
Açıkton ve gölge hedef değerlerini ayarlama
Çoğu çıktı aygıtı (genelde baskı makineleri) en siyah gölge değerlerinde (düzey 0'a yakın) veya en beyaz vurgu değerlerinde (düzey 255'e yakın) yer alan ayrıntıları yazdıramadığından, görüntünün vurgu ve gölge değerlerini atamak (hedefe ayarlamak) gerekli bir işlemdir. Minimum gölge düzeyiyle maksimum açıkton düzeyinin belirlenmesi, önemli gölge ve açıkton ayrıntılarını çıktı aygıtının gamutu içine taşımaya yardımcı olur.
Görüntüyü masaüstü yazıcısında yazdırıyorsanız ve sisteminizde renk yönetimi varsa, hedef değerleri ayarlamanız gerekmez. Photoshop renk yönetim sistemi, ekranda gördüğünüz görüntünün profili tanımlanmış masaüstü yazıcısında düzgün yazdırılması için görüntüde otomatik ayarlamalar yapar.
Yazdırma işleminde açıkton ve gölge ayrıntılarını korumak için Düzeyler'i kullanma
Çıkış Düzeyleri sürgüleri, görüntüyü 0 - 255 aralığından daha küçük bir aralığa sıkıştırmak için gölge ve açıkton düzeyleri ayarlamanıza olanak tanır. Görüntünün özelliklerini bildiğiniz bir baskı makinesinde yazdırılacağı durumlarda gölge ve açıkton ayrıntılarını korumak için bu ayarlamayı kullanın. Örneğin, açıktonlarda değeri 245 olan önemli görüntü ayrıntıları bulunduğunu ve kullandığınız baskı makinesinin %5'ten küçük bir noktayı tutmayacağını varsayalım. Açıkton ayrıntısını 245'ten 242'ye kaydırmak için açıkton sürgüsünü düzey 242'ye getirebilirsiniz (bu, baskı makinesinde
%5'lik bir noktadır). Artık, vurgu ayrıntısı baskı makinesinde güvenli bir şekilde yazdırılabilir.
Genel olarak, aynasal açıktonlar içeren görüntülerde hedef ayarlamaları yapmak için Çıkış Düzeyleri sürgülerini kullanmanız önerilmez. Aynasal açıktonunuz saf beyazda yok olacağına gri görünecektir. Aynasal açıktonlar içeren görüntülerde açıkton damlalığını kullanın.
Gölgeleri ve açıktonları Çıkış Düzeyleri sürgüleriyle hedefe yönlendirme
Damlalıklar kullanarak hedef değerleri ayarlama
1. Araç kutusunda Damlalık aracını seçin. Damlalık aracı seçeneklerindeki Örnek Boyutu menüsünden 3 X 3 Ortalama'yı seçebilirsiniz. Bu, tek bir ekran pikselinin değeri yerine bir alanın temsili örneğini almayı sağlar.
2. Ayarlar panelinde Düzeyler ya da Eğriler simgesini tıklatın.
Düzeyler veya Eğriler seçeneğini belirlediğinizde, Damlalık aracı Ayarlar panelinin (CS5) veya Özellikler panelinin (CS6) dışında etkin olur. Klavye kısayolları aracılığıyla kaydırma denetimlerine, El aracına ve Yakınlaştırma aracına yine erişebilirsiniz.
3. Görüntüde korumak istediğiniz açıkton ve gölge alanlarını tanımlamak için aşağıdakilerden birini yapın:
İşaretçiyi görüntünün çevresinde hareket ettirin ve korumak istediğiniz (saf siyah veya beyaza kırpılmayacak) en açık renk ve koyu renk alanları bulmak için Bilgi paneline bakın. (Bkz. Görüntüdeki renk değerlerini gösterme.)
345
İşaretçiyi görüntüde sürükleyin ve korumak istediğiniz en açık renkli ve en koyu renkli noktaları bulmak için Ayarlar panelinde (CS5) veya Özellikler panelinde (CS6) Eğriler'e bakın. Eğriler ayarı CMYK karma olarak ayarlandıysa bu yöntem kullanılamaz.
Yazdırılabilir (düşük) bir değere yönlendirmek istediğiniz en açık renk açıkton ayrıntılarını belirlerken, aynasal açıktonları eklemeyin. Mücevherlerdeki açıkton parıltılar veya parlayan lekeler gibi aynasal açıktonların görüntüdeki en parlak noktalar olması gerekir. Kağıda mürekkep yazdırılmaması için aynasal vurgu piksellerinin (saf beyaz, ayrıntı yok) kırpılması yerinde olacaktır.
Ayrıca, Düzeyler veya Eğriler'e erişmeden önce temsili vurguları ve gölgeleri belirlemek için Eşik komutunu da kullanabilirsiniz. (Bkz. İki değerli siyah beyaz görüntü oluşturma.)
4. Görüntünün en açık renkli alanına vurgu değerleri atamak için, Düzeyler veya Eğriler ayarındaki Beyaz Nokta Ayarla Damlalık aracını çift tıklatarak Renk Seçici'yi görüntüleyin. Görüntünün en açık renkli alanına atamak istediğiniz değerleri girin ve Tamam'ı tıklatın. Sonra, 3. adımda belirlediğiniz açıktonu tıklatın.
Yanlışlıkla hatalı bir vurguyu tıklatırsanız, Ayarlar panelinde Sıfırla düğmesini tıklatın.
Beyaz kağıdın üzerine yazdırırken, çıktı aygıtınıza bağlı olarak orta tonlu bir görüntüde sırasıyla 5, 3, 3 ve 0 CMYK değerlerini kullandığınızda iyi bir açıkton elde edebilirsiniz. Bunun yaklaşık RGB eşdeğeri 244, 244, 244 ve yaklaşık gri tonlama eşdeğeri %4 noktadır. Renk Seçici'nin HSB alanı altındaki Parlaklık (B) kutusuna 96 girerek bu hedef değerlere yaklaşık bir değeri hızla belirtebilirsiniz.
Koyu tonlu bir görüntüde, çok yüksek kontrasttan kaçınmak için açıktonu daha düşük bir değere ayarlayabilirsiniz. 96-80 arasında Parlaklık değerleriyle deneme.
Tüm görüntünün piksel değerleri yeni açıkton değerleriyle orantılı olarak ayarlanır. Tıklattığınız alandan daha açık olan pikseller kırpılır (düzey 255, saf beyaza ayarlanır). Bilgi paneli hem renk ayarlamasından önceki hem de sonraki değerler gösterilir.
Beyaz Nokta Ayarla Damlalık aracının hedef değerini ayarlama ve sonra açıktonu tıklatarak buna bir hedef değer atama
5. Görüntünün korumak istediğiniz en koyu renkli alanına gölge değerleri atamak için, Ayarlar panelindeki (CS5) veya Özellikler panelindeki (CS6) Siyah Nokta Ayarla Damlalık aracını çift tıklatarak Renk Seçici'yi görüntüleyin. Görüntünün en koyu renkli alanına atamak istediğiniz değerleri girin ve Tamam'ı tıklatın. Sonra, 3. adımda belirlediğiniz gölgeyi tıklatın.
Beyaz kağıda yazdırırken, orta tonlu bir görüntüde sırasıyla 65, 53, 51 ve 95 CMYK değerlerini kullanarak çoğunlukla iyi bir gölge elde edebilirsiniz. Bunun yaklaşık RGB eşdeğeri 10, 10, 10 ve yaklaşık gri tonlama eşdeğeri %96 noktadır. Renk Seçici'nin HSB alanı altındaki Parlaklık (B) kutusuna 4 girerek bu değerlere yaklaşık bir değeri hızla belirtebilirsiniz.
Açık tonlu bir görüntüde, açıktonlardaki ayrıntıları korumak için gölgeyi daha yüksek bir değere ayarlayabilirsiniz. 4-20 arasındaki Parlaklık değerleriyle deneme.
Daha fazla Yardım konusu
Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi
346