< Önceki | İçerik | Sonraki >

Renk ayarlamalarını anlama


image

Renk ve ton ayarlamaları yapmadan önce Görüntüleri düzeltme

Ayarlamalar paneline genel bakış Renk ayarlama komutları

Renk ayarlaması yapma Ayarlama ayarlarını kaydetme

Ayarlama ayarlarını yeniden uygulama CMYK ve RGB'de renkleri düzeltme Gamut dışındaki renkleri tanımlama


image

Renk ve ton ayarlamaları yapmadan önce

Başa dön


Photoshop'un güçlü araçlarıyla görüntüdeki renk ve tonalite (açıklık, koyuluk ve kontrast) geliştirilebilir, onarılabilir ve düzeltilebilir. Renk ve ton ayarlamaları yapmadan önce dikkate alınması gereken bazı noktalar vardır.


image

Kalibre edilmiş ve profili ayarlanmış bir monitörle çalışın. Yüksek öneme sahip görüntülerin düzenlenmesinde kalibrasyon ve profil ayarı mutlaka yapılmalıdır. Aksi takdirde, monitörünüzde gördüğünüz görüntü diğer monitörlerde veya yazdırıldığı zaman farklı görünür.

image

Görüntünüzün ton aralığını ve renk dengesini ayarlamak için ayarlama katmanlarını kullanmayı düşünün. Ayarlama katmanları görüntü katmanından verileri atmadan veya kalıcı olarak değiştirmeden geri dönmenize ve birbirini izleyen ton ayarlamaları yapmanıza olanak tanır. Ayarlama katmanları kullanıldığında görüntünün dosya boyutunun arttığını ve bilgisayarınızın RAM'inin daha fazla kullanıldığını aklınızda bulundurun. Otomatik olarak Ayarlamalar panelinde renk ve ton komutlarına erişildiğinde ayarlama katmanları oluşturulur.

image

Ayarlama katmanları kullanmak istemiyorsanız bir görüntü katmanına doğrudan ayarlamalar uygulayabilirsiniz. Bir görüntü katmanına doğrudan renk veya ton ayarı yaparken bazı görüntü bilgilerinin atıldığını aklınızda bulundurun.

image

Kritik bir çalışma yapmak ve görüntü verilerini maksimum düzeyde korumak için, çalıştığınız görüntünün kanal başına 8 bit (8 bit görüntü) yerine kanal başına 16 bit (16 bit görüntü) olması daha iyi olacaktır. Ton ve renk ayarlamaları yaptığınızda veriler atılır. Görüntü bilgilerindeki kayıplar, 8 bit görüntülerde 16 bit görüntülere göre daha önemlidir. Genel olarak, 16 bit görüntülerin dosya boyutu 8 bit görüntülerden daha büyüktür.

image

Görüntü dosyasını çoğaltın veya dosyanın bir kopyasını alın. Görüntünüzün bir kopyası üzerinde çalışırsanız, görüntüyü orijinal durumunda kullanmanız gereken durumlar için orijinali korumuş olursunuz.

image

Renk ve ton ayarlamaları yapmadan önce toz noktaları, lekeler ve çizikler gibi görüntüdeki tüm pürüzleri giderin.

image

Bilgi veya Histogram panelini Genişletilmiş görünümde açın. Siz görüntüyü değerlendirir ve düzeltirken, her iki panelde de ayarlamalarınızla ilgili çok değerli geri bildirimler gösterilir.

image

Renk ve ton düzeltmelerini görüntünün bir bölümüyle sınırlamak için seçim yapabilir veya maske kullanabilirsiniz. Renk ve ton ayarlamalarını seçmeli olarak uygulamanın bir diğer yolu, belgenizi farklı katmanlarda yer alan görüntü bileşenleriyle ayarlamaktır. Renk ve ton ayarlamaları her seferinde bir katmana uygulanır. Yalnızca hedeflenen katman üzerindeki görüntü bileşenleri etkilenir.


image

Görüntüleri düzeltme

Aşağıda, görüntünün tonalitesini ve rengini düzeltirken izleyeceğiniz genel iş akışı verilmiştir:


1. Görüntünün kalitesini ve ton aralığını denetlemek için histogramı kullanın.

Başa dön


2. Ayarlamalar panelinin renk ve ton ayarlarına erişmek için panelin açık olduğundan emin olun. Takip eden adımlarda tanımlanan ayarlamalara erişmek için simgeyi tıklatın. Ayarlamalar panelinden düzeltmeler uygulandığında, size esneklik sağlayan ve görüntü bilgilerini atmayan bir ayarlama katmanı oluşturulur. Bkz. Ayarlamalar paneline genel bakış ve Ayarlama katmanları ve dolgu katmanları hakkında.


3. İstenmeyen renk tonlarını kaldırmak veya aşırı doygun ya da yetersiz doygunluktaki renkleri düzeltmek için renk dengesini ayarlayın. Bkz. Renk ayarlama komutları.


4. Düzeyler veya Eğriler ayarlarını kullanarak ton aralığını ayarlayın.

Ton düzeltmelerine, görüntüdeki aşırı vurgu ve gölge piksellerinin değerlerini ayarlayıp bir bütün olarak görüntünün ton aralığını ayarlayarak başlayın. Bu işlem vurguları ve gölgeleri ayarlama veya beyaz ve siyah noktaları ayarlama olarak bilinir. Vurguların ve gölgelerin ayarlanması, normalde orta ton piksellerini uygun bir şekilde yeniden dağıtır. Bununla birlikte, orta tonlarınızı elle sizin ayarlamanız da


337

gerekebilir.

Yalnızca gölge ve vurgu alanlarında tonaliteyi ayarlamak için, Gölge/Vurgu komutunu kullanın. Bkz. Gölge ve açık ton ayrıntılarını geliştirme.


5. (İsteğe bağlı) Diğer renk ayarlamalarını yapın.

Görüntünüzün bir bütün olarak renk dengesini düzelttikten sonra, renkleri geliştirmek veya özel efektler oluşturmak için isteğe bağlı ayarlamalar yapabilirsiniz.


6. Görüntüdeki kenarları keskinleştirin.

Son adımlardan biri olarak, Keskinliği Azaltma Maskesi veya Akıllı Keskinleştirme filtresini kullanarak görüntüdeki kenarların netliğini arttırın. Görüntü için gereken keskinleştirmek miktarı, kullandığınız dijital kamera veya tarayıcı tarafından üretilen görüntü kalitesine bağlı olarak değişir. Bkz. Görüntüleri keskinleştirme.


7. (İsteğe bağlı) Görüntüyü yazıcı veya baskı özelliklerine uygun biçimde hedefleyin.

Masaüstü yazıcı gibi bir çıktı aygıtının gamutuna vurgu ve gölge bilgilerini aktarmak için Düzeyler veya Eğriler ayarlamalarındaki seçenekleri kullanabilirsiniz. Bu prosedür görüntünüzü bir baskı makinesine gönderdiğiniz ve makinenin özelliklerini bildiğiniz zaman da yapılabilir.

Keskinleştirme işlemi komşu piksellerin kontrastını arttırdığından, yüksek öneme sahip alanlardaki bazı pikseller kullandığınız yazıcı veya baskı makinesinde yazdırılamaz hale gelebilir. Bu nedenle, en iyi yöntem keskinleştirme sonrasında çıktı ayarlarında ince ayarlama yapmaktır. Çıktı ayarlarının ayarlanmasına ilişkin daha fazla bilgi için bkz. Vurgulama ve gölge hedef değerlerini belirleme.


image

Ayarlamalar paneline genel bakış

Başa dön


Renk ve ton ayarlamaları için kullanılan araçlar Ayarlamalar panelinde bulunabilir. Bir araç simgesini tıkladığınızda hem bir ayar seçilir hem de otomatik olarak bir ayarlama katmanı oluşturulur. Ayarlamalar panelindeki kontrol ve seçenekleri kullanırken yaptığınız ayarlamalar geri dönüşlü ayarlama katmanları oluşturur. Bkz. Ayarlama katmanları ve dolgu katmanları hakkında.

Photoshop CC ve CS6'da, Özellikler panelinde hazır ayarları içeren bir Hazır Ayarlar menüsü bulunur. Photoshop CS5'teki Ayarlamalar panelinde, genel görüntü düzeltmelerini uygulayan hazır ayarların bir listesi bulunur. Hazır ayarlar Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah ve Beyaz, Kanal Karıştırıcı ve Seçmeli Renk için bulunur. Bir hazır ayarı tıkladığınızda o hazır ayar, ayarlama katmanını kullanan görüntüye uygulanır. Ayarlama ayarlarını her zaman hazır ayar olarak kaydedebilirsiniz, ardından bu ayar, hazır ayar listesine eklenir.

Bir ayarlama simgesini veya hazır ayarı tıkladığınızda belirli ayarlamaya ait ayar seçenekleri görüntülenir.


Bir video için bkz. An Introduction to Adjustment Layers (Ayarlama Katmanlarına Giriş)


Ayarlamalar panelini kullanarak düzeltme uygulama


1. Ayarlamalar panelinde bir ayar simgesini tıklatın veya panel menüsünden bir ayar seçin. CS5'te ayrıca bir ayar hazır ayarını da tıklatabilirsiniz.


2. İstediğiniz ayarları uygulamak için Özellikler panelindeki (CC, CS6) veya Ayarlamalar panelindeki (CS5) denetimleri ve seçenekleri kullanın.

3. (İsteğe bağlı) Aşağıdakilerden birini yapın:

image

image

Ayarlamanın görünürlüğünü açıp kapatmak için Katman Görünürlüğünü Aç/Kapat düğmesini image tıklatın. Ayarlamayı orijinal ayarlarına döndürmek için Sıfırla düğmesini image tıklatın.

image

Bir ayarlamayı atmak için Bu Ayarlama Katmanını Sil düğmesini image tıklatın.


image

Ayarlama panelinin genişliğini artırmak için, Photoshop CC'de ve Photoshop CS6'da panelin alt köşelerinden birini sürükleyin. Photoshop CS5'te, Görünümü Genişlet düğmesini tıklatın.

image

(CS5) Başka bir ayarlama katmanını mevcut olanın üstüne eklemek için oku image tıklatın. Bu prosedür, Ayarlamalar panelini ayarlama simgelerinin ve hazır ayar listesinin görüntüsüne geri döndürür. Photoshop CC ve CS6'da, ayarlama simgeleri her zaman Ayarlamalar panelinde görünürdür.

image

(CS5) Ayarlamalar panelindeki ayar simgelerinden ve hazır ayarlardan geçerli ayarlama ayarları seçeneklerine dönmek için oku image tıklatın.


Yalnızca aşağıdaki katmana düzeltme uygulama


1. Ayarlamalar panelinde bir ayar simgesini tıklatın veya panel menüsünden bir ayar seçin. CS5'te ayrıca bir ayar hazır ayarını da tıklatabilirsiniz.


2. Özellikler panelinde (CC, CS6) veya Ayarlamalar panelinde (CS5), Katmana İliştir düğmesini image tıklatın. Katmanlar panelinde, ayarın kendisi altındaki tüm katmanlara uygulanması için simgeyi tekrar tıklatın.


338

Ayar hazır ayarlarını kaydetme ve uygulama

Photoshop CC ve Photoshop CS6'da, Ayarlamalar panelinde tıklattığınız araca ait hazır ayarların yer aldığı bir Hazır Ayar menüsü bulunur. Photoshop CS5'te Ayarlamalar panelinde genel renk ve ton ayarlarına ait hazır ayarların bir listesi bulunur. Ayrıca Düzeylere, Eğrilere, Pozlamaya, Tona/Doygunluğa, Siyah ve Beyaza, Kanal Karıştırıcıya ve Seçmeli Renge ait hazır ayarları kaydedebilir ve uygulayabilirsiniz. Bir hazır ayarı kaydettiğinizde bu ayar, hazır ayar listesine eklenir.

image

Ayarlama ayarlarını bir hazır ayar olarak kaydetmek için, Özellikler paneli menüsünden (CC, CS6) veya Ayarlamalar paneli menüsünden (CS5) Hazır Ayarı Kaydet seçeneğini belirleyin.

image

(CC, CS6) Bir ayarlama hazır ayarı uygulamak için, Özellikler panelinde Hazır Ayar menüsünden bir hazır ayar seçin.

image

(CS5) Bir ayar hazır ayarını uygulamak için üçgeni tıklatıp belirli bir ayarın hazır ayarlar listesini genişletin ve ardından bir hazır ayarı tıklatın. Tüm hazır ayarları genişletmek için Alt tuşunu (Windows) veya Option tuşunu (Mac OS) basılı tutarak üçgeni tıklatın.


Metin alanlarını veya hedeflenmiş ayarlama aracını otomatik olarak seçme

Ayarlama parametrelerini metin alanları veya hedeflenmiş ayarlama aracı kullanarak sık sık değiştiriyorsanız, bu öğeleri otomatik olarak seçme yoluyla etkinliğinizi arttırın.


image

Özellikler paneli menüsünden (CC, CS6) veya Ayarlamalar paneli menüsünden (CS5) Parametreyi Otomatik Seç veya Hedeflenmiş Ayarlama Aracını Otomatik Seç seçeneğini belirleyin.

image

Metin alanlarını gerektiğinde seçmeyi tercih ederseniz, Shift-Enter (Windows) veya Shift-Return (Mac OS) tuşuna basın,


image

Renk ayarlama komutları

Aşağıdaki renk ayarlama komutları arasından seçim yapabilirsiniz:

Başa dön


Düzeyleri Otomatik Ayarla Görüntüdeki renk dengesini hızlı bir şekilde düzeltir. Adı otomatik bir ayarlamayı ifade etse de Otomatik Renk komutunun davranış şekli üzerinde ince ayar yapabilirsiniz. Bkz. Otomatik Renk'i kullanarak bir renk tonunu kaldırma.

Düzeyler komutu Tek tek renk kanalları için piksel dağılımını belirleyerek renk dengesini ayarlar. Bkz. Düzeyler'i kullanarak renk ayarlama.


Eğriler komutu Tek tek kanallarda vurgu, orta ton ve gölge ayarlamaları için en çok 14 denetim noktası sağlar. Bkz. Eğrilere genel bakış.


Pozlama komutu Doğrusal bir renk uzayında hesaplamalar yaparak ton ayarlar. Pozlama öncelikle HDR görüntülerinde kullanılır. Bkz. HDR görüntülerinin Pozlamasını ayarlama.

Canlılık komutu Renk doygunluğunu kırpma en aza inecek şekilde ayarlar. Bkz. Canlılık'ı kullanarak renk doygunluğunu ayarlama.


Fotoğraf Filtresi komutu Kamera merceğinin önünde Kodak Wratten veya Fuji filtresi kullanımının etkilerinin benzetimini yaparak renk ayarlamalarını gerçekleştirir. Bkz. Fotoğraf Filtresi komutunu kullanarak renk dengesini değiştirme.

Renk Dengesi komutu Görüntüdeki renklerin karışımını bir bütün olarak değiştirir. Bkz. Renk Dengesi ayarlamasını uygulama.


Ton/Doygunluk komutu Görüntünün tamamının veya tek tek renk bileşenlerinin ton, doygunluk ve açıklık değerlerini ayarlar. Bkz. Ton ve doygunluğu ayarlama.

Rengi Uydur komutu Bir fotoğraftaki rengi diğer fotoğrafla, bir katmandaki rengi diğer katmanla ve görüntüdeki bir seçimin rengini aynı görüntüdeki ya da başka bir görüntüdeki başka bir seçimle eşleştirir. Bu komut ışıklılık ve renk aralığını da ayarlar ve görüntüdeki renk tonlarını nötrleştirir. Bkz. Farklı görüntülerde rengi eşleştirme.

Renk Değiştir komutu Görüntüde belirtilen renkleri yeni renk değerleriyle değiştirir. Bkz. Bir görüntüdeki nesnelerin rengini değiştirme.


Seçmeli Renk komutu Tek tek renk bileşenlerindeki proses renklerin miktarını ayarlar. Bkz. Seçmeli renk ayarlamaları yapma.


Kanal Karıştırıcı komutu Renk kanalını değiştirir ve diğer renk ayarlama araçlarıyla kolayca yapılamayan renk ayarlamalarını yapar. Bkz. Renk kanallarını karıştırma.


image

Renk ayarlaması yapma

Başa dön


Tüm Photoshop renk ayarlama araçları temelde aynı şekilde çalışır; varolan piksel değerleri aralığını yeni bir değerler aralığıyla eşler. Araçlar arasındaki fark, sağladıkları denetim miktarında yatar. Renk ayarlama araçları ve bunların seçenek ayarlarına Ayarlamalar panelinden erişilir. Renk ayarlama araçlarına genel bir bakış için bkz. Renk ayarlama komutları.

Bir görüntüdeki rengi farklı şekillerde ayarlayabilirsiniz. Bir ayarlama katmanı kullanmak daha esnek bir yöntemdir. Ayarlamalar panelinde bir renk ayarlama aracı seçtiğinizde Photoshop otomatik olarak bir ayarlama katmanı oluşturur. Ayarlama katmanları, görüntüdeki piksellerde kalıcı değişiklikler yapmadan renk ve ton ayarlamaları denemenize olanak tanır. Renk ve ton değişiklikleri ayarlama katmanının içinde kalır ve bu katman, arasından alttaki görüntü katmanlarının göründüğü bir peçe işlevi görür.

1. Görüntünüzün bir bölümünde ayarlamalar yapmak istiyorsanız, söz konusu bölümü seçin. Seçim yapmazsanız, ayarlama görüntünün tamamına uygulanır.


339

2. Aşağıdakilerden birini yapın:

image

Ayarlamalar panelinde bir ayar simgesini tıklatın. CS5'te, Ayarlamalar panelinde bir ayar hazır ayarı da seçebilirsiniz.


image

Ayar katmanı oluşturma. Bkz. Ayarlama ve dolgu katmanları oluşturma ve bunları sınırlama.


image

Katmanlar panelinde varolan bir ayarlama katmanının minik resmini çift tıklatın.

Not: Ayarlamaları doğrudan görüntü katmanına uygulamak için Görüntü > Ayarlamalar'ı seçip alt menüden bir komut da belirleyebilirsiniz. Bu yöntemin görüntü bilgilerini atacağını aklınızda bulundurun.


Yeni bir ayarlama katmanında varsayılan olarak boş (veya beyaz) olan yani ayarlamanızın tüm görüntüye uygulanabileceği bir katman maskesi bulunur. (Bir ayarlama katmanı eklediğinizde görüntü üzerinde aktif bir seçim varsa başlangıç katmanı maskesi seçili olmayan alanı siyah renkte maskeler.) Fırça aracını kullanarak maske üzerinde ayarlamanın görüntüye etkide bulunmasını istemediğiniz siyah alanları boyayabilirsiniz. Bkz. Katman maskesini düzenleme.


3. Ayarlamalar ile ve ayarlamalar olmadan görüntünüzün görünümünü açıp kapatmak için, Özellikler panelindeki (CC, CS6) veya Ayarlamalar panelindeki (CS5) Katman Görünürlüğünü Aç/Kapat simgesini image tıklatın.

image

Değişiklikleri iptal etmek için Sıfırla düğmesini tıklatın.


image

Ayarlama ayarlarını kaydetme

Başa dön


Renk ayarlama ayarlarınızı kaydedebilir ve bunları başka görüntülere de uygulayabilirsiniz. Bir ayar kaydedildikten sonra, Özellikler panelindeki Hazır Ayar menüsünden (CC, CS6) veya Ayarlamalar panelindeki hazır ayarlar listesinden (CS5) bu ayara erişilebilir. Ayrıca bir ayarlama iletişim kutusu menüsünden Hazır Ayarı Yükle'yi de seçebilirsiniz. Rengi Uydur komutunu kullanarak renk ayarlamalarını kaydediyorsanız bkz. Farklı görüntülerde rengi eşleştirme.

image

Hazır Ayar menüsünde (CC, CS6) veya Ayarlamalar panelinde (CS5) bir ayarı kaydetmek için panel menüsünden Hazır Ayarı Kaydet seçeneğini belirleyin. Bu seçenek yalnızca Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah ve Beyaz, Kanal Karıştırıcı ve Seçmeli Renk ile kullanılabilir.

image

Gölgeler/Açık Tonlar veya Renk Değiştir görüntü ayarı iletişim kutusunda bir ayarı kaydetmek için Kaydet'i tıklatın. Düzeyler, Eğriler, Pozlama, Ton/Doygunluk, Siyah & Beyaz, Kanal Karıştırıcı, Seçmeli Renk görüntü ayarlama iletişim kutusunda, panel menüsünden Hazır Ayar Kaydet'i seçin. Ayarın adını girin ve Kaydet'i tıklatın.


image

Ayarlama ayarlarını yeniden uygulama

Ayarlama ayarı bir kez kaydedildiğinde hazır ayar olarak saklanır ve tekrar uygulanabilir.

Başa dön


image

(CC, CS6) Özellikler panelindeki Hazır Ayar menüsünden bir hazır ayar seçin.

image

(CS5) Ayarlamalar panelinde bir hazır ayarlar grubunu genişletin ve menü listesinden seçim yapın.

image

Ayar iletişim kutusunda Yükle'yi tıklatın. Kaydedilmiş ayarlama dosyasını bulun ve yükleyin. Eğriler, Siyah ve Beyaz, Pozlama, Ton/ Doygunluk, Seçmeli Renk, Seviyeler veya Kanal Karıştırıcı iletişim kutularında, kaydedilmiş hazır ayarlar, Hazır Ayarlar menüsünde gösterilir. Hazır Ayar açılır menüsünde gösterilmeyen bir hazır ayarı farklı bir konumdan yüklemek için Hazır Ayar seçeneğinde Hazır Ayarı Yükle'yi seçin.

Varsayılan hazır ayarları kaldırmak için aşağıdaki klasörlerde gezinin, hazır ayarları klasörlerin dışına çıkarın ve Photoshop'u tekrar başlatın.


image

Windows: [başlangıç sürücüsü]/Program Files/Adobe/Adobe Photoshop [sürüm numarası]/Presets/[ayarlama türü]/[hazır ayar adı]

image

Mac OS: [başlangıç sürücüsü]/Applications/Adobe Photoshop [sürüm numarası]/Presets/[ayarlama türü]/[hazır ayar adı]


image

CMYK ve RGB'de renkleri düzeltme

Başa dön


RGB modunda tüm renk ve ton düzeltmelerini ve CMYK modunda çoğu ayarlamayı yapabilseniz de, mod seçerken dikkatli olmalısınız. Modlar arasında birden çok dönüştürme yapmaktan kaçının; çünkü her dönüştürmede renk değerleri yuvarlanır ve kaybolur. Ekranda görüntülenmeleri gerekiyorsa RGB görüntülerini CMYK moduna dönüştürmeyin. Ayrılmış ve yazdırılmış CMYK görüntülerinde RGB modundayken renk düzeltmeleri yapmayın.

Görüntünüzü bir moddan diğerine dönüştürmeniz gerekiyorsa, ton ve renk düzeltmelerinizin çoğunu RGB modunda yapın. Daha sonra CMYK modunu ince ayar yapmak için kullanabilirsiniz. RGB modunda çalışmanın avantajları şunlardır:


image

RGB'nin daha az kanalı vardır. Dolayısıyla bilgisayarınız daha az bellek kullanır.

image

RGB'nin renk aralığı CMYK'den daha büyüktür ve ayarlamalardan sonra daha fazla renk korunabilir.

Belgenizdeki renklerin belirli bir çıktı aygıtında yeniden nasıl üretileceğinin önizlemesini ekranda görmek için yazılımla prova renklerini kullanabilirsiniz. Bkz. Yazılımla prova renkleri hakkında.

image Bir pencerede görüntüyü RGB modunda düzenlerken diğer bir pencerede aynı görüntüyü CMYK renkleriyle görebilirsiniz. İkinci pencereyi


340

açmak için Pencere > Yerleştir > (Dosya adı) için Yeni Pencere seçeneğini belirleyin. Prova Ayarı için Çalışan CMYK seçeneğini belirtin, ardından pencerelerden birinde CMYK önizlemesini açmak için Prova Rengi komutunu seçin.


image

Gamut dışındaki renkleri tanımlama

Başa dön


Gamut, bir renk sisteminin görüntüleyebildiği veya yazdırabildiği renk aralığıdır. RGB'de görüntülenen bir renk, CMYK ayarınıza göre gamut dışında olabilir ve dolayısıyla yazdırılamaz.

RGB modunda, aşağıdaki yollarla bir rengin gamut dışında olup olmadığını anlayabilirsiniz:


image

Bilgi panelinde, işaretçiyi gamut dışında bir renge taşıdığınızda CMYK değerlerinin yanında bir ünlem işareti belirir.

image

Hem Renk Seçici hem de Renk panelinde bir uyarı üçgeni image belirir. Gamut dışında bir renk seçtiğinizde, en yakın CMYK eşdeğeri görüntülenir. CMYK eşdeğerini seçmek için üçgeni veya renk yamasını tıklatın.

RGB görüntüyü CMYK'ye dönüştürdüğünüzde Photoshop tüm renkleri otomatik olarak gamuta getirir. Görüntüdeki bazı ayrıntılar dönüştürme seçeneklerine göre kaybolabilir. CMYK'ye dönüştürmeden önce görüntüdeki gamut dışı renkleri tanımlayabilir ve bunları elle düzeltebilirsiniz. Gamut dışındaki renkleri vurgulamak için Gamut Uyarısı komutunu kullanabilirsiniz.


Gamut dışındaki renkleri bulma

1. Görünüm > Prova Ayarı seçeneğini belirtin, ardından gamut uyarısında temel alınmasını istediğiniz prova profilini seçin.

2. Görünüm > Gamut Uyarısı'nı seçin.


Geçerli prova profili alanının gamutu dışında kalan tüm pikseller gri ile vurgulanır.


Gamut uyarı rengini değiştirme

1. Aşağıdakilerden birini yapın:

image

(Windows) Düzen > Tercihler > Saydamlık ve Gamut'u seçin.


image

(Mac OS) Photoshop > Tercihler > Saydamlık ve Gamut'u seçin.

2. Gamut Uyarısı altında, renk kutusunu tıklatarak Renk Seçici'yi görüntüleyin. Sonra yeni uyarı rengini seçip Tamam'ı tıklatın. En iyi sonuçları elde etmek için, şu anda görüntüde yer almayan bir rengi kullanın.

3. Opaklık metin kutusuna bir değer girin ve Tamam'ı tıklatın.

Uyarı rengi aracılığıyla temel görüntüyü daha çok veya daha az ortaya çıkarmak için bu seçeneği kullanın. Değerler % 1 - % 100 arasında olabilir.


image

Orijinal görüntü ve gamut uyarı rengi olarak mavi seçildiğinde gamut dışındaki renklerin önizlemesi



image


image Twitter™ and Facebook posts are not covered under the terms of Creative Commons.


Yasal Uyarılar | Çevrimiçi Gizlilik İlkeleri


341