< Önceki | İçerik | Sonraki >

Renk hakkında


image

Rengi anlama

Renk modelleri, alanları ve modları

Renk tonunu, doygunluğunu ve parlaklığını ayarlama

Not: Ayrıntılı talimatlar için aşağıdaki bağlantıları tıklatın. Soru sormak, özellik istemek veya sorunları bildirmek için feedback.photoshop.com adresini ziyaret edin.


image

Rengi anlama

Başa dön


Renklerin nasıl oluşturulduğunu ve birbirleriyle olan ilişkilerini anlamanız, Photoshop uygulamasıyla daha verimli çalışmanıza olanak verir. Bir efekti yanlışlıkla elde etmek yerine, temel renk teorisini anlamış olmanız sayesinde, tutarlı sonuçlar üretirsiniz.


Ana renkler

Toplamsal ana renkler, farklı kombinasyonlar halinde birbirlerine eklendiğinde, görünür ışık tayfındaki bütün renkleri üreten üç ışık rengidir (kırmızı, yeşil ve mavi). Eşit oranda kırmızı, mavi ve yeşil ışık eklendiğinde beyaz renk oluşur. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın tamamen yokluğu, siyah rengi verir. Bilgisayar monitörleri, renk oluşturmak için toplamsal ana renkler kullanan aygıtlardır.


image

Toplamsal renkler (RGB)

R. Kırmızı(R) G. Yeşil(G) B. Mavi(B)


Eksiltici ana renkler, farklı kombinasyonlarda bir renk tayfı oluşturan pigmentlerdir. Yazıcılarda, monitörlerin aksine, eksiltici karıştırmayla renkleri üretmek için eksiltici ana renkler (camgöbeği, macenta, sarı ve siyah pigmentler) kullanılır. "Eksiltici" teriminin kullanılmasının nedeni, ana renklerin karıştırılmadan önce saf olmaları ve karıştırıldıktan sonra ana renklerin daha az saf sürümleri olan renklerin elde edilmesidir. Örneğin turuncu, macentayla sarının birbiriyle çıkartımsal olarak karıştırılmasıyla elde edilir.


image

Çıkartımsal renkler (CMYK)

C. Siyan M. Macenta Y. Sarı(Y) K. Siyah


Renk çarkı

Renk bileşenlerini ayarlama konusunda deneyimsizseniz, renk dengesi üzerinde çalışırken standart renk çarkı diyagramını elinizin altında tutmanıza yardımcı olur. Bir renk bileşenindeki değişikliğin diğer renkleri nasıl etkilediğini ve değişikliklerin RGB ve CMYK renk modelleri arasında nasıl çevrildiğini önceden tahmin edebilmek için renk çarkını kullanabilirsiniz.


194


image

Renk çarkı

R. Kırmızı(R) Y. Sarı(Y) G. Yeşil(G) C. Siyan B. Mavi(B) M. Macenta


Örneğin, herhangi bir rengin karşıtını renk çarkında artırarak o rengi azaltabilirsiniz; tersi de uygulanabilir. Standart renk çarkında birbirine karşıt olan renklere tamamlayıcı renkler denir. Aynı şekilde, çark üzerindeki birbirine bitişik iki rengi ayarlayarak veya hatta karşıtına bitişik iki rengi ayarlayarak bir rengi artırabilir veya azaltabilirsiniz.

Bir CMYK görüntüde pembe rengi, ya pembe miktarını azaltarak ya da tamamlayıcı rengi olan yeşili (renk çarkında pembenin karşı tarafındaki rengi) artırarak azaltabilirsiniz. Bir RGB görüntüde pembe rengi, kırmızıyı ve maviyi kaldırarak veya yeşil ekleyerek azaltabilirsiniz. Bu ayarlamaların tümü, genel renk dengesinin daha az pembe içermesiyle sonuçlanır.


image

Renk modelleri, alanları ve modları

Başa dön


Renk modeli, dijital görüntülerde gördüğümüz ve kendileriyle çalıştığımız renkleri tanımlar. RGB, CMYK veya HSB gibi her renk modeli, rengin tanımlanmasında (çoğunlukla sayısal) farklı birer yöntemi temsil eder.

Renk uzayı, renk modelinin bir varyantıdır ve kendine özgü bir renk gamutuna (aralığına) sahiptir. Örneğin, RGB renk modeli içinde birçok renk alanı vardır: Adobe RGB, sRGB, ProPhoto RGB vb.

Sözgelimi monitörünüz veya yazıcınız gibi her aygıtın kendi renk uzayı vardır ve yalnızca o gamuttaki renkleri yeniden üretebilir. Görüntü bir aygıttan başka bir aygıta geçtiğinde, her aygıt RGB veya CMYK değerlerini kendi renk uzayına göre yorumladığından, görüntünün renkleri değişebilir. Görüntüleri taşırken, çoğu rengin aynı veya yeterince benzer olarak tutarlı görünmesini sağlamak için renk yönetimini kullanabilirsiniz. Bkz. Renkler bazen neden eşleşmez?

Photoshop uygulamasında bir belgenin renk modu, üzerinde çalıştığınız görüntüyü görüntülemek ve yazdırmak için kullanılan renk modelini belirler. Photoshop uygulaması, kendi renk modlarını, yayıncılıkta kullanılan görüntülerde yararlı olan renk modellerindeki renk modlarına dayandırır. RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi), CMYK (Camgöbeği, Pembe, Sarı, Siyah), Lab Renk (CIE L* a* b* renk moduna dayalı) ve Gri Tonlamalı arasından seçim yapabilirsiniz. Photoshop uygulamasında, Dizine Alınmış Renk ve Çift Ton gibi özel renk çıktılarına ilişkin modlar da vardır. Renk modları, bir görüntün renk sayısını, kanal sayısını ve dosya boyutunu belirler. Seçilen renk modu aynı zamanda, hangi araçların ve dosya biçimlerinin kullanılabileceğini de belirler. Bkz: Renk modları.

Bir görüntüdeki renklerle çalışırken, dosyadaki sayısal değerleri ayarlamaktasınızdır. Sayısal bir renk değerini renk olarak düşünmek daha kolaydır, ama aslında bu sayısal değerler kendi içinde mutlak renkler değildir; bunların sadece, rengi üreten aygıtın renk uzayı içinde renk olarak birer anlamı vardır.


image

Renk tonunu, doygunluğunu ve parlaklığını ayarlama

Başa dön


İnsanın renk algısına dayalı olarak HSB modeli, rengin üç temel özelliğini tanımlar:

Ton Bir nesneden yansıyan veya nesnenin içinden iletilen renk. Standart renk çarkı üzerinde bir konum olarak ölçülür ve 0° ile 360° arasında bir derece olarak ifade edilir. Yaygın kullanım şeklinde ton, kırmızı, turuncu veya yeşil gibi, rengin adıyla tanımlanır.

Doygunluk Rengin kuvveti veya saflığı (bazen kroma olarak adlandırılır). Doygunluk, tonla orantılı olarak gri miktarını temsil eder; % 0 (gri) ile % 100 (tam doygun) arasında bir yüzdeyle ölçülür. Standart renk çarkında doygunluk, merkezden kenara doğru artar.

Parlaklık Rengin göreli açıklığı veya koyuluğu; çoğunlukla, % 0 (siyah) ile % 100 (beyaz) arasında bir yüzde olarak ölçülür.


195


image

HSB renk modeli

H. Ton S. Doygunluk B. Parlaklık


Daha fazla Yardım konusu image Renk yönetimini anlama


image


image


Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi



196