< Önceki | İçerik | Sonraki >

Görüntü boyutu ve çözünürlük


image

Piksel boyutları ve basılan görüntü çözünürlüğü hakkında Dosya boyutu

Monitör çözünürlüğü hakkında Yazıcı çözünürlüğü hakkında

Görüntü için önerilen çözünürlüğü belirleme Ekranda baskı boyutunu görüntüleme Yeniden Örnekleme

Görüntünün piksel boyutlarını değiştirme Baskı boyutlarını ve çözünürlüğü değiştirme Dosya boyutunu ne etkiler?

Ayrıntılı talimatlar için aşağıdaki bağlantıları tıklatın. Soru sormak, özellik istemek veya sorunları bildirmek için feedback.photoshop.com adresini ziyaret edin.


image

Piksel boyutları ve basılan görüntü çözünürlüğü hakkında

Başa dön


Piksel boyutları bir görüntünün genişlik ve yüksekliğinin toplam piksel sayısını ölçer. Çözünürlük, bitmap görüntüsündeki en ince ayrıntıdır ve inç başına piksel cinsinden (ppi) ölçülür. İnç başına ne kadar çok piksel varsa, çözünürlük o kadar yüksek olur. Genel olarak daha yüksek çözünürlüğü olan bir görüntü daha iyi basılı görüntü kalitesi sağlar.


image

72 ppi ve 300 ppi değerinde aynı görüntü; iç metin yakınlaştırma oranı %200


Görüntü yeniden örneklenmedikçe (bkz. Yeniden Örnekleme), görüntü verisi miktarı yazdırma boyutlarını veya çözünürlüğü değiştirdiğinizde aynı kalır. Örneğin, bir dosyanın çözünürlüğünü değiştirirseniz, genişliği ve boyu da aynı görüntü verisi miktarını koruyacak şekilde değişir.

Photoshop'ta Görüntü Boyutu iletişim kutusunda görüntü boyutuyla çözünürlük arasındaki ilişkiyi görebilirsiniz (Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin). Fotoğrafınızdaki görüntü verisi miktarını değiştirmek istemiyorsanız, Görüntüyü Yeniden Örnekle seçimini kaldırın. Daha sonra genişliği, yüksekliği veya çözünürlüğü değiştirin. Bir değeri değiştirdiğinizde diğer iki değer de buna bağlı olarak değişir. Görüntüyü Yeniden Örnekle seçeneği belirlenmiş durumdayken görüntünün çözünürlüğünü, genişliğini ve yüksekliğini yazdırma veya ekran ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde

değiştirebilirsiniz.


156


image

Piksel boyutları, belgenin (çıktı) boyutunun çözünürlük çarpımına eşittir.

A. Orijinal boyutlar ve çözünürlük B. Piksel boyutlarını değiştirmeden çözünürlüğü azaltma (yeniden örnekleme yok) C. Belge boyutuyla aynı ölçüde çözünürlüğü azaltma piksel boyutlarını azaltır (yeniden örnekleme).


Geçerli görüntü boyutunu hızlı bir şekilde görüntüleme

Belgenin geçerli görüntü boyutunu hızlıca görüntülemek istiyorsanız, belge penceresinin altındaki bilgi kutusunu kullanın. image İşaretçiyi dosya bilgisi kutusunun üzerinde konumlandırın ve fare düğmesini basılı tutun.


image

Dosya boyutu

Başa dön


Görüntünün dosya boyutu, kilobayt (KB), megabayt (MB) veya gigabayt (GB) olarak ölçülen görüntü dosyasının dijital boyutudur. Dosya boyutu, görüntünün piksel boyutlarıyla orantılıdır. Daha fazla pikseli olan görüntüler, belirtilen baskı boyutunda daha fazla ayrıntı sağlayabilir ancak, depolama için daha fazla disk alanı gerektirebilir ve düzenleme ile yazdırma daha yavaş olabilir. Bu nedenle görüntü çözünürlüğü, görüntü kalitesiyle (gerek duyduğunuz tüm verileri yakalayarak) dosya boyutu arasında uzlaşma demektir.

Dosya boyutunu etkileyen bir başka faktörde dosya formatıdır. GIF, JPEG, PNG ve TIFF dosya formatları çeşitli sıkıştırma yöntemleri kullandığından, dosya boyutları aynı piksel boyutları için belirgin biçimde değişebilir. Aynı biçimde, renk bit derinliği ve katman sayısı ile görüntüdeki kanallar dosya boyutunu etkiler.

Photoshop, görüntü başına 300.000'e 300.000 piksel maksimum piksel boyutunu destekler. Bu kısıtlama, görüntünün baskı boyutunu ve kullanılabilir çözünürlüğü sınırlar.


image

Monitör çözünürlüğü hakkında

Başa dön


Monitörünüzün çözünürlüğü, piksel boyutları olarak tanımlanır. Örneğin, monitörünüzün çözünürlüğü ve fotoğrafınızın piksel boyutları aynıysa,

%100 olarak görüntülendiğinde fotoğraf ekranı doldurur. Görüntünün ekranda ne kadar büyük görüntüleneceği, görüntünün piksel boyutları, monitör boyutu ve monitörün çözünürlük ayarı gibi faktörlerin birleşimine göre değişir. Photoshop'ta, ekranda görüntü büyütmesini değiştirebilirsiniz,

böylece herhangi bir piksel boyutuna sahip görüntülerle kolayca çalışabilirsiniz.


157


image

Çeşitli boyut ve çözünürlükteki monitörlerde görüntülenen 620 x 400 piksellik görüntü.


Ekranda görüntülemek üzere görüntüleri hazırlarken, fotoğrafınızın görüntüleneceği çözünürlüğün benzeri en düşük monitör çözünürlüğünü dikkate alın.


image

Yazıcı çözünürlüğü hakkında

Başa dön


Yazıcı çözünürlüğü, dpi olarak da bilinen inç başına mürekkep noktası cinsinden ölçülür. Genel olarak inç başına ne kadar fazla nokta varsa, o kadar iyi basılı çıktı elde edersiniz. Birçok inkjet yazıcının yaklaşık 720 - 2880 dpi çözünürlüğü vardır. (Teknik olarak inkjet yazıcılar, görüntü yerleştiriciler veya lazer yazıcılardan farklı olarak gerçek noktalar yerine mikroskobik mürekkep serpintisi oluştururlar.)

Yazıcı çözünürlüğü görüntü çözünürlüğünden farklıdır ancak ilişkilidir. İnkjet yazıcıda yüksek kaliteli fotoğraf yazdırmak için en az 220 ppi görüntü çözünürlüğü iyi sonuçlar sağlamalıdır.

Tram frekansı, gri tonlu görüntüleri veya renk ayrımlarını yazdırmada kullanılan yazıcı noktalarının veya yarım ton hücrelerin sayısıdır. Ekran cetveli veya satır ekranı olarak da bilinen tram frekansı, inç başına satır (lpi) veya yarım ton ekranda inç başına hücre satırı sayısıdır. Çıktı aygıtının çözünürlüğü ne kadar yüksekse, daha iyi (yüksek) ekran satırı kullanabilirsiniz.

Görüntü çözünürlüğü ve tram frekansı arasındaki ilişki bastırılan görüntüdeki ayrıntı kalitesini belirler. En yüksek kalitede yarım ton görüntü oluşturmak için genellikle tram frekansından 1.5 ile en fazla 2 kez daha yüksek görüntü çözünürlüğü kullanırsınız. Ancak daha düşük çözünürlüğü olan bazı görüntüler ve çıktı aygıtları iyi sonuçlar verebilir. Yazıcınızın tram frekansını belirlemek için yazıcınızın belgelerine bakın veya servis sağlayıcınıza başvurun.

Not: Bazı görüntü yerleştiriciler ve 600 dpi lazer yazıcılar yarım ton oluşturma yerine ekranlama teknolojilerini kullanır. Yarım ton olmayan bir yazıcıda görüntü yazdırıyorsanız, önerilen görüntü çözünürlükleri için servis sağlayıcınıza veya yazıcınızın belgelerine bakın.

image

Tram frekansı örnekleri

A. 65 lpi: Haber bültenlerini ve market kuponlarını yazdırmak için kullanılan kaba tram B. 85 lpi: Genellikle gazeteleri yazdırmak için kullanılan ortalama tram C. 133 lpi: Genellikle dört renkli dergileri yazdırmak için kullanılan yüksek kaliteli tram D. 177 lpi: Genellikle yıllık raporları ve resim kitaplarındaki görüntüleri yazdırmak için kullanılan çok iyi tram


image

Görüntü için önerilen çözünürlüğü belirleme

Başa dön


Yarı ton ekran kullanarak görüntünüzü yazdırmayı planlıyorsanız, uygun görüntü çözünürlüğü aralığı çıktı aygıtınızın tram frekansına bağlıdır. Photoshop, çıktı aygıtınızın tram frekansına dayanan önerilen görüntü çözünürlüğünü belirleyebilir.

Not: Görüntü çözünürlüğünüz ekran satırının 2.5 katından daha fazlaysa, görüntüyü yazdırmayı denediğinizde bir uyarı mesajı görüntülenir. Bu, görüntü çözünürlüğünün yazıcı için gerekenden daha yüksek olduğu anlamına gelir. Dosyanın bir kopyasını kaydedin ve ardında çözünürlüğü azaltın.

1. Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin.

2. Otomatik seçeneğini tıklatın.

3. Ekran için, çıktı aygıtının tram frekansını girin. Gerekiyorsa, farklı bir ölçü birimi seçin. Ekran değerinin yalnızca görüntü çözünürlüğünü


158

hesaplamak için kullanıldığını, yazdırmak üzere ekranı ayarlamak için kullanılmadığını unutmayın.

4. Kalite için bir seçenek belirleyin:

Taslak Tram frekansıyla aynı olan bir çözünürlük sağlar (inç başına 72 pikselden düşük değildir).

İyi Tram frekansının 1,5 katı çözünürlük sağlar.

En İyi Tram frekansının 2 katı çözünürlük sağlar.


image

Ekranda baskı boyutunu görüntüleme

image Aşağıdakilerden birini yapın:

Başa dön

image

Görüntü > Baskı Boyutu'nu seçin.

image

El aracını veya Yakınlaştırma aracını seçin ve seçenekler çubuğunda Baskı Boyutu'nu tıklatın.

Görüntü, Görüntü Boyutu iletişim kutusunun Belge Boyutu alanında belirtildiği şekilde yaklaşık basılı boyutunda yeniden görüntülenir. Monitörünüzün boyutu ve çözünürlüğü ekrandaki baskı boyutunu etkiler.

Not: Baskı Boyutu komutu Creative Cloud sürümünde mevcut değildir.


image

Yeniden Örnekleme

Başa dön


Yeniden örnekleme, görüntünün piksel boyutlarını veya çözünürlüğünü değiştirirken görüntü verisi miktarını değiştirmektir. Alt örnekleme (piksel sayısını azalttığınızda) yaptığınızda, görüntüden bilgiler silinir. Yukarı doğru yeniden örnekleme (piksel sayısını arttırdığınızda veya yukarı örneklediğinizde) yaptığınızda, yeni pikseller eklenir. Piksellerin nasıl eklendiğini veya silindiğini belirlemek için enterpolasyon yöntemi belirleyebilirsiniz.


image

Pikselleri yeniden örnekleme

A. Alt örneklenmiş B. Orijinal C. Yukarı örneklenmiş (seçili pikseller her görüntü kümesi için görüntülenir)


Yeniden örneklemenin daha düşük görüntü kalitesiyle sonuçlanabileceğini unutmayın. Örneğin, bir görüntüyü daha büyük piksel boyutlarına yeniden örneklediğinizde, görüntü bazı ayrıntıları ve keskinliği kaybeder. Yeniden örneklenmiş görüntüye Keskinliği Azaltma Maskesi filtresi uygulama görüntü ayrıntılarına yeniden odaklanılmasına yardımcı olabilir.

Yeteri kadar yüksek çözünürlükte görüntüyü tarayarak veya oluşturarak yeniden örnekleme gereksiniminden kaçınabilirsiniz. Ekranda piksel boyutlarını değiştirmenin etkilerini görmek veya farklı çözünürlükte provalarını yazdırmak isterseniz, dosyanızın bir kopyasını yeniden örnekleyin.

Photoshop, mevcut piksellerin renk değerlerini temel alan yeni piksellere renk değerleri atamak için enterpolasyon yöntemi kullanarak görüntüleri yeniden örnekler. Görüntü Boyutu iletişim kutusunda kullanılacak yöntemi seçebilirsiniz.

En Yakın Komşu Görüntüdeki pikselleri çoğaltan hızlı ancak daha az kesin yöntemdir. Bu yöntem, keskin kenarları korumak ve daha küçük dosya oluşturmak için kenar yumuşatması olmayan kenarları içeren çizimlerde kullanılmak içindir. Ancak bu yöntem, görüntüyü deforme ettiğinizde veya


159

ölçeklendirdiğinizde ya da seçim üzerinde çok sayıda değişiklik gerçekleştirdiğinizde görünür olan pürüzlü etkiler oluşturabilir.

Çift Doğrusal Çevreleyen piksellerin renk değerlerinin ortalamasını alarak piksel ekleyen yöntemdir. Orta kalitede sonuçlar verir. Bikübik Çevreleyen piksellerin değerlerinin incelemesini temel alan daha kesin ancak daha yavaş bir yöntemdir. Bikübik, daha karmaşık hesaplamalar kullanarak En Yakın Komşu veya Çift Doğrusal yöntemine göre daha yumuşak ton geçişleri oluşturur.

Bikübik Daha Yumuşak Bikübik enterpolasyonu temel alan büyüyen görüntüler için iyi bir yöntemdir ancak daha yumuşak sonuçlar elde etmek üzere tasarlanmıştır.

Bikübik Daha Keskin Geliştirilmiş keskinleştirmeyle Bikübik enterpolasyonu temel alan görüntünün boyutunu azaltmak için iyi bir yöntemdir. Bu yöntem, yeniden örneklenen görüntüdeki ayrıntıyı korur. Bikübik Daha Keskin yöntemi görüntünün bazı alanlarını çok fazla keskinleştirirse, Bikübik kullanmayı deneyin.

image Photoshop'un görüntü verisini her yeniden örneklediğinde kullanacağı varsayılan enterpolasyon yöntemini belirleyebilirsiniz. Sırasıyla Düzen > Tercihler > Genel (Windows) veya Photoshop > Tercihler > Genel (Mac OS) seçeneklerini belirleyin ve ardından Görüntü Enterpolasyon Yöntemi menüsünden bir yöntem seçin.


image

Görüntünün piksel boyutlarını değiştirme

Başa dön


Görüntünün piksel boyutlarını değiştirme yalnızca ekrandaki boyutunu değiştirmez aynı zamanda görüntü kalitesini ve basılı özelliklerini de (basılı boyutlarını veya görüntü çözünürlüğünü) değiştirir.

1. Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin.

2. Piksel genişliği ve piksel yüksekliğinin geçerli oranını korumak için Oranları Koru'yu seçin. Bu seçenek, genişliği değiştirdiğinizde yüksekliği (veya tersi) otomatik olarak güncelleştirir.

3. Piksel Boyutları altında, Genişlik ve Yükseklik değerlerini girin. Değerleri, geçerli boyutun yüzdesi olarak girmek için ölçü birimi olarak Yüzde'yi seçin. Görüntünün yeni dosya boyutu, eski dosya boyutu parantez içinde olmak üzere Görüntü Boyutu iletişim kutusunun üstünde görüntülenir.

4. Görüntüyü Yeniden Örnekle'nin seçili olduğundan emin olun ve bir enterpolasyon yöntemi seçin.

5. Görüntünüzün uygulanmış stilleri varsa, yeniden boyutlandırılan görüntüdeki efektleri ölçeklendirmek için Stilleri Ölçeklendir'i seçin. Bu seçenek sadece Oranları Koru seçiliyse kullanılabilir.

6. Seçenekleri ayarlamayı tamamladığınızda Tamam'ı tıklatın.

image Daha küçük görüntü oluşturduğunuzda daha iyi sonuçlar elde etmek için alt örnekleyin ve Keskinliği Azaltma Maskesi filtresi uygulayın.

Daha büyük bir resim oluşturmak için görüntüyü daha yüksek bir çözünürlükte yeniden tarayın.


image

Baskı boyutlarını ve çözünürlüğü değiştirme

Başa dön


Baskı ortamı için bir görüntü oluştururken, baskı boyutları ve görüntü çözünürlüğü cinsinden görüntü boyutunu belirtmek faydalıdır. Bu iki ölçüm, belge boyutu olarak adlandırılır, toplam piksel sayısını ve böylece görüntünün dosya boyutunu belirler; belge boyutu aynı zamanda görüntünün diğer uygulamaya yerleştirildiği temel boyutu da belirler. Yazdır komutunu kullanarak basılı görüntünün ölçeğini daha da değiştirebilirsiniz, ancak bu komutla yaptığınız değişiklikler yalnızca basılı görüntüyü etkiler, görüntü dosyasının belge boyutunu etkilemez.

Görüntünün yeniden örneklemesi açarsanız, baskı boyutlarını ve çözünürlüğü bağımsız olarak değiştirebilirsiniz (ayrıca görüntüdeki toplam piksel sayısını da değiştirirsiniz). Yeniden örneklemeyi kapatırsanız, boyutları veya çözünürlüğü değiştirebilirsiniz; Photoshop toplam piksel sayısını korumak için diğer değeri otomatik olarak ayarlar En yüksek baskı kalitesi için yeniden örnekleme yapmadan önce boyutları ve çözünürlüğü değiştirmek genellikle en iyisidir. Ardından gerekiyorsa sadece yeniden örnekleyin.

1. Görüntü > Görüntü Boyutu'nu seçin.

2. Baskı boyutlarını, görüntü çözünürlüğünü veya her ikisini de değiştirme:

image

Yalnızca baskı boyutlarını veya yalnızca çözünürlüğü değiştirmek ve görüntünün toplam piksel sayısını orantılı olarak ayarlamak için Görüntüyü Yeniden Örnekle'yi ve ardından enterpolasyon yöntemini seçin.

image

Görüntüdeki toplam piksel sayısını değiştirmeden baskı boyutlarını ve çözünürlüğü değiştirmek için Görüntüyü Yeniden Örnekle seçimini kaldırın.

3. Görüntünün genişliğinin yüksekliğine olan geçerli oranını korumak için Oranları Koru'yu seçin. Bu seçenek, genişliği değiştirdiğinizde yüksekliği (veya tersi) otomatik olarak değiştirir.

4. Belge Boyutu altında, genişlik ve yükseklik için yeni değerleri girin. İstiyorsanız, yeni bir ölçü birimi seçin. Genişlik öğesi için, Sütunlar seçeneğinin Birimler ve Cetveller tercihlerinde belirtilen genişlik ve cilt payı boyutlarını kullandığını unutmayın.

5. Çözünürlük için yeni bir değer girin. İstiyorsanız, yeni bir ölçü birimi seçin.

image Görüntü Boyutu iletişim kutusunda görüntülenen başlangıç değerlerini geri yüklemek için Alt (Windows) veya Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun ve Sıfırla'yı tıklatın.


image

Dosya boyutunu ne etkiler?

Başa dön


Dosya boyutu görüntünün piksel boyutlarına ve içerdiği katman sayısına bağlıdır. Daha fazla pikseli olan görüntüler, yazdırıldığında daha fazla ayrıntı sağlayabilir ancak, depolama için daha fazla disk alanı gerektirebilir ve düzenleme ile yazdırma daha yavaş olabilir. Dosyaların amacınız

için çok büyük olmadığından emin olmak için dosya boyutlarınızı izlemelisiniz. Dosya çok büyük oluyorsa, görüntüdeki katman sayısını azaltın veya


160

görüntü boyutunu değiştirin.

Görüntünün dosya boyutu bilgilerini uygulama penceresinin altında görebilirsiniz. Daha fazla Yardım konusu

Katmanları yönetme image Görüntü bilgisi


image


image


Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi


161