< Önceki | İçerik | Sonraki >

Renk seçme


image

Ön plan ve arka plan renkleri hakkında Araç kutusunda renk seçme

Damlalık aracıyla renkleri seçme Adobe Renk Seçici'ye genel bakış Adobe Renk Seçici ile renk seçme Boyama sırasında renk seçme Web'le uyumlu renkler seçme

Yazdırılamaz bir renk için CMYK eşdeğerini seçme Spot renk seçme


image

Ön plan ve arka plan renkleri hakkında

Başa dön


Photoshop, seçimleri boyamak, doldurmak ve konturlamak için ön plan rengini, degrade dolgular yapmak ve görüntünün silinen alanlarını doldurmak içinse arka plan rengini kullanır. Ön plan ve arka plan renkleri, bazı özel efekt filtreleri tarafından da kullanılır.

Damlalık aracını, Renk panelini, Renk Örneği panelini veya Adobe Renk Seçici'yi kullanarak yeni bir ön plan veya arka plan rengi belirleyebilirsiniz. Varsayılan ön plan rengi siyah, varsayılan arka plan rengi beyazdır. (Alfa kanalında, varsayılan ön plan beyaz, arka plan siyahtır.)


image

Araç kutusunda renk seçme

Seçili ön plan rengi, araç çubuğundaki üst renk seçiminde görüntülenir; seçili arka plan rengiyse alt kutuda görüntülenir.


image

Araç çubuğundaki ön plan ve arka plan renk kutuları

A. Varsayılan Renkler simgesi B. Renkleri Birbiriyle Değiştir simgesi C. Ön plan rengi kutusu D. Arka plan rengi kutusu

Başa dön


image

image

image

Ön plan rengini değiştirmek için, araç çubuğundaki üst renk seçim kutusunu tıklatın, sonra Adobe Renk Seçici'de bir renk seçin. Arka plan rengini değiştirmek için, araç çubuğundaki alt renk seçim kutusunu tıklatın, sonra Adobe Renk Seçici'de bir renk seçin. Ön plan ve arka plan renklerini birbiriyle değiştirmek için, araç çubuğundaki Renkleri Birbiriyle Değiştir simgesini tıklatın.

image

Varsayılan ön plan ve arka plan renklerini geri yüklemek için, araç çubuğundaki Varsayılan Renkler simgesini tıklatın.


image

Damlalık aracıyla renkleri seçme

Başa dön


Damlalık aracı, yeni bir ön plan veya arka plan rengi belirlemek üzere renk örneklemesi yapar. Etkin görüntü içinden veya ekrandaki herhangi başka bir yerden örnekleme yapabilirsiniz.

1. Damlalık aracını image seçin.

2. Seçenekler çubuğunda Örnek Boyutu menüsünden bir seçenek belirterek damlalık aracının örnek boyutunu değiştirin.

Nokta Örneği Tıklattığınız pikselin kesin değerini okur.

3 x 3 Ortalama, 5 x 5 Ortalama, 11 x 11 Ortalama, 31 x 31 Ortalama, 51 x 51 Ortalama, 101 x 101 Ortalama Tıklattığınız alan içinde, belirlenen sayıdaki pikselin ortalama değerini okur.

image

Damlalık aracıyla ön plan rengi seçme

A. Nokta örneği B. 5 x 5 ortalama örnek


199

3. Örnek menüsünde aşağıdakilerden birini seçin:

Tüm Katmanlar Belgedeki tüm katmanlardan renk örnekleri alır.

Geçerli Katman O anda etkin durumdaki katmandan renk örnekleri alır.

4. Damlalık aracını, örnek rengin önizlemesini geçerli ön planın üstünde yapan bir halkayla çevrelemek için Örnekleme Halkasını Göster seçeneğini belirleyin. (Bu seçenek OpenGL özelliğini gerektirir. Bkz. OpenGL'yi etkinleştirme ve GPU ayarlarını en iyi hale getirme.)

5. Aşağıdakilerden birini yapın:

image

Yeni ön plan rengi seçmek için, görüntüyü tıklatın. Veya işaretçiyi görüntünün üzerine getirin, fare düğmesine basın ve ekrandaki herhangi bir yere sürükleyin. Siz sürüklerken, ön plan rengi seçim kutusu dinamik olarak değişir. Yeni rengi seçmek için fare düğmesini tıklatın.

image

Yeni arka plan rengi seçmek için, Alt tuşunu (Windows) veya Option tuşunu (Mac OS) basılı tutarak görüntüyü tıklatın. Veya işaretçiyi görüntünün üzerine getirin, Alt tuşuna (Windows) veya Option tuşuna (Mac OS) basın, fare düğmesine basın ve ekrandaki herhangi bir yere sürükleyin. Siz sürüklerken, arka plan rengi seçim kutusu dinamik olarak değişir. Yeni rengi seçmek için fare düğmesini tıklatın.

image Herhangi bir boyama aracını kullandığınız sırada, Damlalık aracını bir ön plan rengi seçmek üzere geçici olarak kullanmak için Alt tuşunu (Windows) veya Option tuşunu (Mac OS) basılı tutun.


image

Adobe Renk Seçici'ye genel bakış

Başa dön


Adobe Renk Seçici'de, dört renk modelini kullanarak renk seçersiniz: HSB, RGB, Lab ve CMYK. Ön plan rengini, arka plan rengini ve metin rengini belirlemek için Adobe Renk Seçici'yi kullanın. Ayrıca, çeşitli araçlar, komutlar ve seçenekler için hedef renkleri de belirleyebilirsiniz.

Adobe Renk Seçici'yi, yalnızca web'le uyumlu paletin parçası olan renkleri seçmek veya belirli renk sistemlerinden seçim yapmak üzere yapılandırabilirsiniz. Photoshop Extended kullanıcıları, HDR görüntülerde kullanılmak üzere renk seçmek için HDR (yüksek dinamik aralık) seçiciye erişebilir.

Adobe Renk Seçici'deki Renk Alanı, HSB renk modundaki, RGB renk modundaki ve Lab renk modundaki renk bileşenlerini görüntüler. İstediğiniz rengin sayısal değerini biliyorsanız, metin alanlarına o değeri girebilirsiniz. Ayrıca, seçilecek rengin önizlemesini yapmak için, renk sürgüsünü ve renk alanını kullanabilirsiniz. Renk alanını ve renk sürgüsünü kullanarak rengi ayarladığınız sırada ilgili sayısal değerler otomatik olarak ayarlanır. Renk sürgüsünün sağındaki renk kutusunda, üst kısımda ayarlanan renk, alt kısımda orijinal renk görüntülenir. Renk web'le uyumlu değilse image veya gamut dışıysa (yazdırılamaz image ise) uyarılar görüntülenir.


image

Adobe Renk Seçici

A. Seçilen renk B. Orijinal renk C. Ayarlanan renk D. Gamut dışı uyarı simgesi E. Renk web'le uyumlu değil uyarı simgesi F. Yalnızca Web uyumlu renkleri görüntüler G. Renk alanı H. Renk sürgüsü I. Renk değerleri


image Adobe Renk Seçici'de renk seçtiğinizde, aynı anda rengin HSB, RGB, Lab, CMYK ve on altılık sayısal değerleri görüntülenir. Bu özellik, farklı renk modellerinin bir rengi nasıl tanımladığına görüntülemek için yararlıdır.

Photoshop uygulaması varsayılan olarak Adobe Renk Seçici'yi kullanır ancak, bir tercih belirleyerek Adobe Renk Seçici'den başka bir renk seçici de kullanabilirsiniz. Örneğin, bilgisayarınızın işletim sistemindeki yerleşik renk seçiciyi veya diğer üreticilere ait bir Renk Seçici eklentisini kullanabilirsiniz.


Renk Seçici görüntüleme

image

Araç çubuğunda, ön plan veya arka plan renk seçim kutusunu tıklatın.

image

Renk panelinde, Ön Plan Rengini Ayarla veya Arka Plan Rengini Ayarla seçim kutusunu tıklatın.

Özellikler renk seçmenize izin verdiğinde Renk Seçici de kullanılabilir. Örneğin, bazı araçlar için seçenekler çubuğunda renk örneğini veya bazı renk ayarı iletişim kutularında damlalığı tıklattığınızda.


200


Adobe Renk Seçici ile renk seçme


image

Başa dön


HSB, RGB ve Lab metin kutularında renk bileşeni değerlerini girerek veya renk sürgüsünü ve renk alanını kullanarak renk seçebilirsiniz.

Renk sürgüsüyle ve renk alanıyla renk seçmek için, renk sürgüsünü tıklatın veya renk bileşenini ayarlamak için renk sürgüsünü hareket ettirin. Sonra dairesel işaretleyiciyi hareket ettirin veya renk alanını tıklatın. Böylece, diğer iki renk bileşeni ayarlanır.

Renk alanını ve renk sürgüsünü kullanarak rengi ayarladığınız sırada farklı renk modelleriyle ilgili sayısal değerler de buna göre ayarlanır. Renk sürgüsünün sağındaki dikdörtgende, yeni renk üst kısımda, orijinal renk alt kısımda görüntülenir. Renk web'le uyumlu değilse image veya gamut dışıysa image uyarılar görüntülenir.

image Adobe Renk Seçici penceresinin dışından da renk seçebilirsiniz. İşaretçi belge penceresi üzerine getirildiğinde, Damlalık aracına dönüşür. O

zaman görüntüyü tıklatarak renk seçebilirsiniz. Seçilen renk, Adobe Renk Seçici'de görüntülenir. Görüntüyü tıklatıp fare düğmesini basılı tutarak, Damlalık aracını masaüstünüzdeki herhangi bir yere götürebilirsiniz. Fare düğmesini bırakarak renk seçebilirsiniz.


HSB modelini kullanarak renk seçme

HSB renk modelini kullanarak, renk alanında ton, 0° ile 360° arasındaki, renk çarkındaki bir konumu gösteren açıyla belirlenir. Doygunluk ve parlaklık yüzde olarak belirlenir. Renk alanında, ton doygunluğu soldan sağa, parlaklık aşağıdan yukarıya doğru artar.

1. Adobe Renk Seçici'de H seçeneğini belirleyin ve H metin kutusuna sayısal bir değer girin veya renk sürgüsünde bir ton seçin.

2. Renk alanını tıklatıp dairesel işaretçiyi hareket ettirerek veya S ve B metin kutularında sayısal değerler girerek doygunluğu ve parlaklığı ayarlayın.

3. (İsteğe bağlı) Diğer ayarları yapmak üzere, rengin doygunluğunu veya parlaklığını renk alanında görüntülemek için S seçeneğini veya B seçeneğini belirleyin.


RGB modelini kullanarak renk seçme

Kırmızı, yeşil ve mavi bileşenlerini belirleyerek bir renk seçin.

1. Adobe Renk Seçici'de R, G ve B metin kutularına sayısal değerler girin. 0 - 255 arasında bileşen değerlerini belirleyin (0 renk yok, 255 saf renktir).

2. Renk sürgüsünü ve renk alanını kullanarak görsel olarak renk seçmek için, R, G veya B'yi tıklatıp sürgüyü ve renk alanını ayarlayın.

Tıklattığınız renk, renk sürgüsünde altta 0 (o renkten hiç yok), üstte 255 (o renkten maksimum miktarda) ile görüntülenir. Renk alanında, biri yatay eksende diğeri dikey eksende olmak üzere diğer iki bileşenin aralığı görüntülenir.


Lab modelini kullanarak renk seçme

Lab renk modeline dayalı olarak renk seçilirken, L değeri rengin ışıklılık değerini belirler. A değeri bir rengin ne kadar kırmızı veya yeşil olduğunu belirler. B değeri bir rengin ne kadar mavi veya sarı olduğunu belirler.

1. Adobe Renk Seçici'de L için (0 - 100 arasında) ve A ile B için (-128 - +127 arasında) değerler girin.

2. (İsteğe bağlı) Rengi ayarlamak için renk sürgüsünü veya renk alanını kullanın.


CMYK modelini kullanarak renk seçme

Her bileşen değerini camgöbeği, macenta, sarı ve siyahın yüzdesi cinsinden belirleyerek renk seçebilirsiniz.

image Adobe Renk Seçici'de C, M, Y ve K için yüzde değerlerini girin veya renk seçmek için renk sürgüsünü ve renk alanını kullanın.


On altılı değer belirleyerek renk seçme

Bir renkteki R, G ve B bileşenlerini tanımlayan on altılık değeri belirterek renk seçebilirsiniz. Üç çift rakam, 00 (minimum ışıklılık) ile ff (maksimum ışıklılık) arasında ifade edilir. Örneğin 000000 siyah, ffffff beyaz ve ff0000 kırmızıdır.

image Adobe Renk Seçici'de # metin kutusuna on altılı bir değer girin.


image

Boyama sırasında renk seçme

Başa dön


HUD renk seçici, görüntü renklerinin yardımcı olabilecek bağlamı sağladığı belge penceresinde boyama yaparken hızlı bir şekilde renk seçimi yapmanıza olanak tanır.

Not: HUD renk seçici OpenGL'yi gerektirir. (Bkz. OpenGL'yi etkinleştirme ve GPU ayarlarını en iyi hale getirme.)


HUD renk seçici türünü seçme

1. Düzen > Tercihler > Genel (Windows) veya Photoshop > Tercihler > Genel'i (Mac OS) seçin.

2. HUD Renk Seçici menüsünden, dikey bir seçici görüntülemek için Ton Şeridini veya dairesel bir seçici için Ton Çarkı'nı seçin.


HUD renk seçicisinden bir renk seçme

1. Bir boyama aracı seçin.


201

2. Shift + Alt tuşlarına basıp sağ tıklatın (Windows) veya Control + Option + Command (Mac OS) tuşlarına basın.

3. Seçiciyi görüntülemek için belge penceresini tıklatın. Daha sonra bir renk tonu ve gölge seçmek için sürükleyin.

image Belge penceresini tıklattıktan sonra, basılı tuşları bırakabilirsiniz. Başka bir ton seçerken seçili olan gölgeyi korumak için geçici olarak boşluk tuşuna basın veya tam tersini yapın.


image

HUD seçici ile renk seçme

A. Gölge B. Ton


image

Bunun yerine görüntüden renk seçmek amacıyla Damlalık aracına erişmek için Alt (Windows) veya Option (Mac OS) tuşunu basılı tutun.


image

Web'le uyumlu renkler seçme

Web'le uyumlu renkler, tarayıcılar tarafından platformdan bağımsız olarak kullanılan 216 renktir. Tarayıcı, görüntüyü 8 bitlik bir ekranda görüntülerken, tüm renkleri bu renklere dönüştürür. Bu 216 renk, 8 bitlik renkli Mac OS paletlerinin bir alt kümesidir. Sadece bu renklerle çalışırsanız, Web için hazırladığınız resimlere 256 renk görüntüleyecek şekilde ayarlanmış sistemlerde renk taklidi uygulanmamasını garantilersiniz.

Başa dön


Adobe Renk Seçici'de Web'le uyumlu renkler seçme

image Adobe Renk Seçici'nin sol alt köşesinde Yalnızca Web Renkleri seçeneğini belirleyin. Bu seçenek işaretliyken seçeceğiniz tüm renkler Web'le uyumlu olacaktır.


Web'le uyumlu olmayan rengi Web'le uyumlu renge dönüştürme

Web'le uyumlu olmayan bir renk seçerseniz, Adobe Renk Seçici'de renk dikdörtgeninin yanında bir uyarı küpüimage belirir.

image En yakın Web rengini seçmek için, uyarı küpünü tıklatın. (Uyarı küpü çıkmazsa, seçtiğiniz renk Web'le uyumlu demektir.)


Renk panelini kullanarak Web'le uyumlu renk seçme

1. Renk panelini görüntülemek için, Renk paneli sekmesini tıklatın veya Pencere > Renk'i seçin.

2. Web'le uyumlu renk seçmek için bir seçenek belirleyin:

image

Renk paneli menüsünde Rampayı Web'le Uyumlu Yap'ı seçin. Bu seçenek işaretliyken seçeceğiniz tüm renkler Web'le uyumlu olacaktır.

image

Renk paneli menüsünde Web Renk Sürgüleri'ni seçin. Varsayılan değer olarak, sürüklediğinizde Web renk sürgüleri (kertiklerle işaretli olan) Web'le uyumlu renklere yapışır. Web'le uyumlu renk seçimini geçersiz kılmak için, sürgüleri Alt tuşunu (Windows) veya Option tuşunu (Mac OS) basılı tutarak sürükleyin.

Web'le uyumlu olmayan bir renk seçerseniz, Renk panelinin sol tarafındaki renk rampasının üstünde bir uyarı küpü image belirir. En yakın Web rengini seçmek için, uyarı küpünü tıklatın.


image

Yazdırılamaz bir renk için CMYK eşdeğerini seçme

Başa dön


RGB, HSB ve Lab renk modellerindeki bazı renkler yazdırılamaz, çünkü gamut dışıdırlar ve CMYK modelinde tam eşdeğerleri yoktur. Adobe Renk Seçici'de veya Renk panelinde, yazdırılamaz bir renk seçtiğinizde bir uyarı üçgeni çıkar. Üçgenin altındaki bir renk örneği, en yakın CMYK eşdeğerini gösterir.

Not: Web Renk Sürgüleri kullanıyorsanız, Renk panelinde uyarı üçgeni çıkmaz.

image En yakın CMYK eşdeğerini seçmek için, Renk Seçici iletişim kutusunda veya Renk panelinde uyarı üçgenini image tıklatın. Yazdırılabilir renkler, Renk Ayarları iletişim kutusunda tanımlanan mevcut CMYK çalışma alanı tarafından belirlenir.


image

Spot renk seçme

Başa dön


Adobe Renk Seçici'yi kullanarak PANTONE MATCHING SYSTEM®, Trumatch® Swatching System™, Focoltone® Colour System, Toyo Color


202

Finder™ 1050 sistemi, ANPA-Color™ sistemi, HKS® renk sistemi ve DIC Color Guide'dan renk seçebilirsiniz.

Nihai basılı çıktının istediğiniz renkte olmasını garantilemek için, basımevinize veya servis büronuza danışın ve renginizi basılı renk örneğine dayalı olarak seçin. Üreticiler, solan mürekkeplerden veya diğer hasarlardan etkilenmemeniz için her yıl yeni bir renk örneği kataloğu edinmenizi önerir.

Önemli: Photoshop uygulaması, spot renkleri CMYK (proses renk) kalıplara, Çift Ton dışındaki her görüntü modunda basar. Gerçek spot renk kalıplar basmak için, spot renk kanalları oluşturun.

1. Adobe Renk Seçici'yi açın ve Renk Kitaplıkları'nı tıklatın.

Özel Renkler iletişim kutusunda, Adobe Renk Seçicide o sırada seçili olan renge en yakın renk görüntülenir.

2. Katalog için, bir renk kitaplığı seçin. Renk kitaplıklarının açıklamaları için aşağıya bakın.

3. Mürekkep numarasını girerek veya üçgenleri kaydırma çubuğu üzerinde sürükleyerek, istediğiniz rengi bulun.

4. Listede istediğiniz renk lekesini tıklatın.


Spot renk kitaplıkları

Adobe Renk Seçici, şu renk sistemlerini destekler:

ANPA-COLOR Genelde gazete uygulamalarında kullanılır. ANPA-COLOR ROP Gazete Rengi Mürekkep Kataloğu, ANPA renk örnekleri içerir. DIC Renk Kılavuzu Genelde Japonya'da baskı projelerinde kullanılır. Daha fazla bilgi edinmek için, Tokyo, Japonya'daki Dainippon Ink & Chemicals, Inc. şirketine başvurun.

FOCOLTONE 763 CMYK renkten oluşur. Focoltone renkleri, renkleri oluşturan üst baskıları göstererek, baskı öncesi bindirme ve çakıştırma sorunlarının önlenmesine yardımcı olur. Focoltone'dan proses ve spot renklere ilişkin bir renk örneği kataloğu, üst baskı tabloları ve mizanpajları işaretlemek için bir yonga kitapçığı edinebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için, Stafford, İngiltere'deki Focoltone International, Ltd. şirketine başvurun.

HKS renk örnekleri Avrupa'daki baskı projelerinde kullanılır. Her rengin, belirlenmiş bir CMYK eşdeğeri vardır. HKS E (sürekli sabit için), HKS K (kuşe karton için), HKS N (doğal kağıt için) ve HKS Z (gazete baskısı için) arasından seçim yapabilirsiniz. Her ölçek için renk örnekleri mevcuttur. HKS Proses katalogları ve renk örnekleri, renk sistemi menüsüne eklenmiştir.

PANTONE® Spot renk röprodüksiyonu için kullanılan renkler. PANTONE MATCHING SYSTEM, 1.114 renk oluşturabilir. PANTONE renk kılavuzları ve yonga kitapçıkları, basılı çıktının görsel olarak hatasız şekilde algılanmasını ve daha iyi baskı kontrolünü sağlamak amacıyla kuşe, kaplamasız ve mat kağıda basılır. CMYK ile düz PANTONE renk basabilirsiniz. Düz PANTONE rengi en yakın proses renk eşdeğeriyle karşılaştırmak için, PANTONE düzden prosese kılavuzunu kullanın. Her rengin altına CMYK ekran ton yüzdeleri basılır. Daha fazla bilgi edinmek için, Carlstadt, New Jersey, ABD'deki Pantone, Inc. şirketine başvurun (www.pantone.com).

TOYO Color Finder 1050 Japonya'da kullanılan en yaygın baskı mürekkeplerine dayalı olarak 1000'den fazla renkten oluşur. TOYO Process Color Finder kataloğu ve renk örnekleri, renk sistemi menüsüne eklenmiştir. TOYO Color Finder 1050 Book kataloğunda Toyo renklerinin basılı örnekleri vardır; basımevlerinden ve grafik sanatlarla ilgili malzeme satıcılarından edinilebilir. Daha fazla bilgi edinmek için, Tokyo, Japonya'daki Toyo Ink Manufacturing Co., Ltd. şirketine başvurun.

TRUMATCH Bilgisayarda oluşturulmuş, gerçekleştirilebilir nitelikte 2000'den fazla renkle, sonuçları önceden tahmin edilebilecek CMYK renk eşleşmesi sunar. Trumatch renkleri çift sayılı aralıkta adımlarla, CMYK gamutunun görünür tayfını kapsar. Trumatch Color her tonun, her biri aslında dört renkli prosesle oluşturulmuş olan ve her biri elektronik görüntü yerleştiricilerde dört renkte yeniden oluşturulabilir nitelikte 40 ara tonunu ve nüansını görüntüler. Ayrıca, farklı tonlar kullanan dört renkli griler de eklenmiştir. Daha fazla bilgi edinmek için, New York Şehri, New York, ABD'deki Trumatch Inc. şirketine başvurun.

Daha fazla Yardım konusu

image Renk ayarlarını özelleştirme


image


image


Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi


203