< Önceki | İçerik | Sonraki >

Görüntü temelleri


image

Bitmap görüntüler hakkında Vektör grafikleri hakkında

Vektör grafiklerini ve bitmap görüntülerini birleştirme Renk kanalları

Bit derinliği

Bit derinlikleri arasında dönüştürme

Not: Ayrıntılı talimatlar için aşağıdaki bağlantıları tıklatın. Soru sormak, özellik istemek veya sorunları bildirmek için feedback.photoshop.com adresini ziyaret edin.


image

Bitmap görüntüler hakkında

Başa dön


Teknik olarak raster görüntüler olarak adlandırılan bitmap görüntüler, görüntü oluşturmak için resim öğelerinin (pikseller) dikdörtgen bir ızgarasını kullanır. Her piksele belli bir konum ve renk değeri atanır. Bitmap görüntülerle çalışırken nesneleri ya da şekilleri değil pikselleri düzenlersiniz.

Bitmap görüntüler fotoğraf ya da dijital resim gibi sürekli ton içeren görüntüler için en yaygın kullanılan elektronik ortamdır çünkü karmaşık gölge ve renk geçişlerini daha verimli şekilde yapabilirler.

Bitmap görüntüler çözünürlüğe bağımlıdır, diğer bir deyişle sabit sayıda piksel içerirler. Sonuç olarak ekranda yüksek oranda büyütme yapıldığında ya da oluşturulduklarından daha düşük bir çözünürlükle yazdırıldıklarında ayrıntıları kaybolabilir ve pürüzlü görünebilirler.


image

Farklı büyütme düzeylerinde bitmap görüntüsü örneği


Bitmap görüntüler bazen fazla miktarda depolama alanı gerektirir ve belirli Creative Suite bileşenlerinde kullanıldıklarında dosya boyutlarını küçük tutmak için çoğu zaman sıkıştırılmaları gerekir. Örneğin bir görüntü dosyasını mizanpaja içe aktarmadan önce orijinal uygulamasında sıkıştırırsınız.

Not: Adobe Illustrator'da efektleri ve grafik stillerini kullanarak çalışmanızda bitmap efektleri oluşturabilirsiniz.


image

Vektör grafikleri hakkında

Başa dön


Vektör grafikleri (bazen vektör şekilleri ya da vektör nesneleri olarak adlandırılır) vektör adı verilen ve görüntüyü geometrik özelliklerine göre tanımlayan çizgilerden ve eğrilerden oluşur.

Çözünürlükleri bağımsız olduğu için vektör grafiklerini ayrıntı kaybetmeden taşıyabilir ya da bunlarda değişiklik yapabilirsiniz; vektör grafikler yeniden boyutlandırıldıklarında, PostScript yazıcıda yazdırıldıklarında, PDF dosyasına kaydedildiklerinde ya da vektör tabanlı bir grafik uygulamasına içe aktarıldıklarında kenar netliklerini korurlar. Sonuç olarak, vektör grafikleri çeşitli boyutlarda ve çeşitli çıktı ortamlarında kullanılacak logo gibi resimler için en iyi seçenektir.

Adobe Creative Suite uygulamasındaki çizim ve şekil araçlarını kullanarak oluşturduğunuz vektör nesneleri vektör grafiklerine örnek olarak gösterilebilir. Vektör grafiklerini Creative Suite bileşenleri arasında çoğaltmak için Kopyala ve Yapıştır komutlarını kullanabilirsiniz.


image

Vektör grafiklerini ve bitmap görüntülerini birleştirme

Başa dön


Belgede vektör grafiklerini ve bitmap görüntülerini birleştirirken resminizin ekranda görüntülenme biçiminin her zaman en son elde edilen ortamda görüntüleneceği biçimde olmayacağını hatırlamak önemlidir (ticari baskı, masaüstü yazıcıdan alınan baskı veya Web'de görüntülenme). Aşağıdaki faktörler son resminizin kalitesini etkiler:

Saydamlık Birçok efekt resminize kısmi saydam pikseller ekler. Resminiz saydamlık içerdiğinde, Photoshop yazdırmadan veya dışa aktarmadan önce düzleştirme adlı bir işlem gerçekleştirir. Birçok durumda, varsayılan düzleştirme işlemi mükemmel sonuçlar verir. Bununla birlikte, resminiz karmaşık, çakışan alanlar içeriyorsa ve yüksek çözünürlükte çıktı istiyorsanız, düzleştirme efektlerini önizlemek isteyebilirsiniz.

Görüntü Çözünürlüğü Bitmap görüntüsündeki inç başına piksel (ppi) sayısı. Bastırılan görüntü için çok düşük çözünürlük kullanma pikselleştirme (geniş, kaba görünümlü pikseller içeren çıktı) ile sonuçlanır. Çok yüksek çözünürlük kullanma (pikseller çıktı aygıtının üretebileceğinden daha


153

küçüktür), basılı çıktının kalitesini artırmadan dosya boyutunu artırır ve resmin yazdırılmasını yavaşlatır.

Yazıcı çözünürlüğü ve tram frekansı İnç başına oluşturulan mürekkep noktalarının sayısı (dpi) ve yarı ton ekranda inç başına satır sayısı (lpi). Görüntü çözünürlüğü, yazıcı çözünürlüğü ve tram frekansı arasındaki ilişki bastırılan görüntüdeki ayrıntı kalitesini belirler.


image

Renk kanalları

Başa dön


Her Photoshop görüntüsünün, her biri görüntüdeki renk öğeleriyle ilgili bilgileri depolayan bir veya daha fazla kanalı vardır. Görüntüdeki varsayılan kanal sayısı, görüntünün renk moduna bağlıdır. Varsayılan olarak, Bitmap, Gri Tonlama, Çift Ton ve Dizinlenmiş Renk modundaki görüntülerin bir kanalı vardır; RGB ve Lab görüntülerinin üç ve CMYK görüntülerinin dört kanalı vardır. Bitmap modu görüntüleri haricindeki tüm görüntü türlerine kanal ekleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bkz. Renk modları.

Renkli görüntülerdeki kanallar gerçekte bir görüntünün renkli bileşenlerini temsil eden gri tonlamalı görüntülerdir. Örneğin, RGB görüntüsünün kırmızı, yeşil ve mavi renk değerleri için ayrı kanalları vardır.

Renk kanallarına ek olarak alfa kanalları da maskeler olarak seçimleri depolamak ve düzenlemek üzere görüntüye eklenebilir; spot renk kanalları yazdırma için spot renk kalıpları eklemek üzere dahil edilebilir. Daha fazla bilgi için bkz. Temel kanal bilgileri.


image

Bit derinliği

Başa dön


Bit derinliği, görüntüdeki her piksel için ne kadar renk bilgisi olduğunu belirtir. Piksel başına ne kadar fazla bilgi biti varsa o kadar fazla renk kullanılabilir, renk görüntülenmesi o kadar daha doğrudur. Örneğin, 1 bit derinliği olan görüntünün piksellerinin iki olası değeri vardır: siyah-beyaz. 8 bit derinliği olan görüntünün 28 veya 256 olası değeri vardır. Bit derinliği 8 olan Gri Tonlama modundaki görüntülerin 256 olası gri değeri vardır.

RGB görüntüler üç renk kanalından oluşur. Piksel başına 8 biti olan RGB görüntüsünün her kanal için olası 256 değeri vardır, bu, görüntünün 16 milyon olası renk değeri olduğu anlamına gelir. Kanal başına (bpc) 8 bit olan RGB görüntüler kimi zaman 24 bit görüntü olarak adlandırılır (8 bit x 3 kanal = her piksel için 24 bit veri).

8 bpc görüntülere ek olarak Photoshop ayrıca 16 bpc veya 32 bpc görüntülerle de çalışabilir. 32 bpc olarak bilinen görüntüler yüksek dinamik aralık (HDR) görüntüleri olarak da bilinir.


16 bitlik görüntüler için Photoshop desteği

Photoshop, 16 bpc görüntülerle çalışmak için aşağıdaki desteği sağlar:

image

Gri Tonlama, RGB Renk, CMYK Renk, Lab Renk ve Çok Kanallı modlarla çalışma.

image

Resim Geçmiş Fırçası aracı haricindeki araç kutusundaki tüm araçlar 16 bpc görüntülerle kullanılabilir.

image

Renk ve ton ayarlama komutları kullanılabilir

image

image

16 bpc görüntülerde ayar katmanları da dahil olmak üzere katmanlarla çalışabilirsiniz. Birçok Photoshop filtresi 16 bpc görüntüler ile kullanılabilir.

Bazı filtreler gibi belirli Photoshop özelliklerinden faydalanmak için 16-bpc görüntüyü 8-bpc görüntüye dönüştürebilirsiniz. Orijinal dosyanın tüm 16 bpc görüntü verilerini tutması için Farklı Kaydet işlemini gerçekleştirmek ve görüntü dosyasının bir kopyasını dönüştürmek en iyisidir.


image

Adobe'nin önerdikleri Paylaşmak istediğiniz bir eğitim mi var?



image

Understanding bit depth (Bit derinliğini anlama)

Martin Evening

Adobe Photoshop for Photographers (Fotoğrafçılar için Photoshop) yayınından alınan bu bölüm ile daha fazla bilgi edinin.


image

Bit derinlikleri arasında dönüştürme

image Aşağıdakilerden birini yapın:

Başa dön

image

8 bpc - 16 bpc arasında dönüştürmek için Görüntü > Mod > 16 Bit/Kanal veya 8 Bit/Kanal'ı seçin.

image

8 bpc veya 16 bpc görüntüyü 32 bpc olarak dönüştürmek için Görüntü > Mod > 32 Bit/Kanal'ı seçin.

image

image

Daha fazla Yardım konusu


154

Yasal Bildirimler | Çevrimiçi Gizlilik İlkesi



155