< Önceki | İçerik | Sonraki >

Photoshop CS5'ten Yazdırma


image

Temel yazdırma bilgileri Masaüstü yazdırma hakkında Görüntüleri yazdırma

Görüntüleri konumlandırma ve ölçeklendirme Vektör verilerini yazdırma


image

Temel yazdırma bilgileri

Başa dön


İster masaüstü yazıcınızda bir görüntü yazdırıyor ister bunu bir baskı öncesi yardımcı programına gönderiyor olun, yazdırma hakkında biraz temel bilgiye sahip olmanız işin daha sorunsuz ilerlemesini sağlar ve nihai görüntünün beklendiği gibi olmasına yardımcı olur.


Yazdırma türleri Çoğu Photoshop kullanıcısı için dosya yazdırma görüntünün inkjet yazıcıya gönderilmesiyle sınırlıdır. Doğrudan kağıda yazdırılması veya filmde pozitif veya negatif görüntüye dönüştürülmesi için Photoshop görüntünüzü farklı aygıtlara gönderebilir. Son durumda, mekanik baskıyla yazdırmayla ilgili ana kalıp oluşturmak için film kullanabilirsiniz.

Görüntü türleri Çizgi resimleri gibi en basit görüntüler yalnızca grinin tek düzeyinde bir renk kullanır. Fotoğraf gibi daha karmaşık bir görüntüde farklı renk tonları vardır. Bu tür görüntüler sürekli tonlu görüntü olarak bilinir.

Renk ayrımı

Ticari üretim için tasarlanan ve birden çok rengin bulunduğu resmin her renk için ayrı olmak üzere ayrı ayrı kalıplara yazdırılması

gerekir. Renk ayrımı olarak bilinen bu işlem genel olarak siyan, sarı, macenta ve siyah (CMYK) mürekkepleri kullanır. Photoshop'ta farklı kalıpların nasıl oluşturulacağını ayarlayabilirsiniz.

Ayrıntı kalitesi Yazdırılan bir görüntünün ayrıntısı görüntü çözünürlüğüne (piksel/inç) ve yazıcı çözünürlüğüne (nokta/inç) bağlıdır. Masaüstü lazer yazıcıların çoğu 600 dpi çözünürlüğe sahipken, PostScript baskı öncesi hazırlama makineleri 1200 dpi veya daha yüksek çözünürlüğe sahiptir.

Mürekkep püskürtmeli yazıcılar gerçek noktalar yerine mikroskobik bir mürekkep spreyi üreterek yaklaşık 300 ile 720 dpi arasında çözünürlükle sonuçlanır.


image

Masaüstü yazdırma hakkında

Başa dön


Ticari baskı şirketi veya hizmet ofisinde çalışmadıkça görüntüleri film çıkış makinesinde değil de, inkjet, boya uçunmalı veya lazer gibi masaüstü bir yazıcıda yazdırabilirsiniz. Photoshop görüntünüzün nasıl yazdırıldığını denetlemenizi sağlar.

Monitörler görüntüleri ışık kullanarak gösterirken masaüstü yazıcılar bu görüntüleri mürekkep, boya veya pigment kullanarak üretir. Bu nedenle, masaüstü yazıcı monitörde görüntülenen tüm renkleri üretemeyebilir. Ancak, iş akışınızda bazı prosedürleri (renk yönetimi sistemi gibi) birleştirerek masaüstü yazıcıda görüntülerinizi yazdırdığınızda beklediğiniz sonuçlara ulaşırsınız. Yazdırmak istediğiniz görüntülerle çalışırken şunları aklınızda tutun:


image

Görüntünüz RGB modundaysa, masaüstü yazıcıda yazdırırken belgeyi CMYK moduna dönüştürmeyin. Tamamen RGB modunda çalışın. Kural olarak, masaüstü yazıcılar RGB verilerini kabul etmek üzere yapılandırılmıştır ve CMYK verilerini dönüştürmek için dahili bir yazılım kullanırlar. CMYK verilerini gönderirseniz çoğu masaüstü yazıcı her koşulda hiç de niyet etmediğiniz sonuçlara sahip bir dönüştürme uygular.

image

Görüntünün önizlemesini profilinizin olduğu herhangi bir aygıtta yazdırılacağı şekilde görüntülemek istiyorsanız Prova Renkleri komutunu kullanın.

image

Ekran renklerini yazdırılan sayfada doğru olarak yeniden üretmek için renk yönetiminizi iş akışınızla birleştirmeniz gerekir. Kalibre edilmiş ve özellikleri oluşturulmuş monitörlerle çalışın. Yazıcınızla birlikte verilen profil makul sonuçlar üretebilse de, yazıcınıza ve baskı yaptığınız kağıda özel bir profil oluşturmanız idealdir.


image

Görüntüleri yazdırma

Photoshop şu yazdırma komutlarını sağlar:

Başa dön


Yazdır

Yazdırma ve ayar seçeneklerinin önizlemesini görebileceğiniz Yazdır iletişim kutusunu gösterir. (Bitti veya Yazdır'ı tıklattığınızda

özelleştirilmiş ayarlar yeni varsayılanlar olarak kaydedilir.)


Bir Kopya Yazdır


İletişim kutusu görüntülemeden dosyanın bir kopyasını yazdırır.

image Maksimum etkinlik için eylemlere Yazdır komutunu dahil edebilirsiniz. (Photoshop tüm yazdırma ayarlarını bir iletişim kutusunda verir.)


734

Photoshop yazdırma seçeneklerini ayarlama ve yazdırma

1. Dosya > Yazdır'ı seçin.


image

Yazdır iletişim kutusu

A. Yazdırmayı önizle B. Yazıcıyı ve yazdırma işi seçeneklerini belirle C. Kağıt yönünü ayarla D. Görüntüyü konumlandır ve ölçeklendir E.

Baskı öncesi çıktı seçeneklerini belirt F. Renk yönetimi ve prova seçeneklerini belirt


2. Yazıcıyı, kopya sayısını ve kağıt yönünü seçin.

image Açık gökyüzü gibi hafif ölçülü tonlarda mümkün olan en yüksek kaliteyi elde etmek için Mac OS'de yazıcıya 16-bit veri gönderin.

3. Seçili kağıdın yönü ve boyutuna göre görüntünün konumunu ve ölçeğini ayarlayın. Bkz. Görüntüleri konumlandırma ve ölçeklendirme.

4. Sağ üst köşedeki açılır menüden erişebileceğiniz Renk Yönetimi ve Çıktı seçeneklerini ayarlayın.

5. Aşağıdakilerden birini yapın:

image

Görüntüyü yazdırmak için Yazdır'ı tıklatın.


image

Seçenekleri kaydetmeden iletişim kutusunu kapatmak için İptal'i tıklatın.


image

Seçenekleri koruyup iletişim kutusunu kapatmak için Oldu'yu tıklatın.

Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu belirten bir uyarı alırsanız İptal'i tıklatıp Dosya > Yazdır'ın ardından Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu seçin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya çalışın.


Yazıcı seçeneklerini ayarlama

1. Yazdır iletişim kutusunda Yazdırma Ayarları'nı tıklatın.

2. Kağıt boyutunu, kaynağını ve sayfa yönlendirmesini istediğiniz şekilde ayarlayın. Kullanılabilir seçenekler yazıcınıza, yazıcı sürücünüze ve işletim sisteminize bağlıdır.


image

Görüntüleri konumlandırma ve ölçeklendirme

Başa dön


Yazdır iletişim kutusundaki seçenekleri kullanarak görüntüye ait konumu ve ölçeği ayarlayabilirsiniz. Kağıdın kenarındaki gölgeli kenarlık seçili kağıdın kenar boşluklarını belirtir; yazdırılabilir alan beyazdır.

Görüntünün temel çıktı boyutu Görüntü Boyutu iletişim kutusundaki belge boyutu ayarlarıyla saptanır. Yazdır iletişim kutusundaki görüntü ölçeklendirme yalnızca yazdırılan görüntüye ait boyut ve çözünürlüğü değiştirir. Örneğin, Yazdır iletişim kutusunda 72 ppi görüntüyü %50 olarak ölçeklendirirseniz görüntü 144 ppi olarak yazdırılır; ancak, Görüntü Boyutu iletişim kutusundaki belge boyutu ayarları değişmez. Ölçeklendirilmiş Yazdırma Boyutu altındaki Yazdırma Çözünürlüğü alanı geçerli ölçeklendirme ayarında baskı çözünürlüğünü gösterir.


735

Birçok üçüncü taraf yazıcı sürücüsü, Yazdırma Seçenekleri iletişim kutusunda bir ölçekleme seçeneği sağlar. Bu ölçeklendirme, kırpma maskeleri ve resim yazıları gibi tüm sayfa işaretleri boyutu da dahil sayfadaki her şeyi etkiler; bu arada, Yazdır komutuyla edinilen ölçeklendirme yüzdesi sayfa işaretleri boyutunu değil, yalnızca yazdırılan görüntüyü etkiler.

Not: Yazdırma Ayarları iletişim kutusunda bir ölçeklendirme yüzdesi ayarlarsanız Yazdır iletişim kutusu doğru Ölçek, Yükseklik ve Genişlik değerlerini yansıtmaz. Doğru olmayan ölçeklendirmeyi engellemek için ölçeklendirmeyi Yazdırma Ayarları iletişim kutusu yerine Yazdır iletişim kutusunu kullanarak belirtin; her iki iletişim kutusuna da ölçeklendirme yüzdesi girmeyin.


Kağıtta görüntüyü yeniden konumlandırma

image

Dosya > Yazdır'ı seçip aşağıdakilerden birini yapın:

image

Görüntüyü yazdırılabilir alana ortalamak için Görüntüyü Ortala'yı seçin.


image

Görüntüyü sayılarla konumlandırmak için Görüntüyü Ortala seçimini kaldırıp Üst ve Sol değerlerini girin.


image

Görüntüyü Ortala seçimini kaldırıp görüntüyü önizleme alanında sürükleyin.


Görüntüde yazdırma boyutunu ölçeklendirme

image

Dosya > Yazdır'ı seçip aşağıdakilerden birini yapın:

image

Seçili kağıdın yazdırılabilir alanına görüntüyü sığdırmak için Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle'yi tıklatın.


image

Görüntüyü sayılarla yeniden ölçeklendirmek için Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle seçimini kaldırıp Yükseklik ve Genişlik değerlerini girin.


image

İstenen ölçeği elde etmek için Sınırlayıcı Kutu'yu seçip sınırlayıcı kutu tutamacını önizleme alanına sürükleyin.


image

Vektör verilerini yazdırma

Başa dön


Görüntüde şekil veya tür gibi vektörel grafikler varsa Photoshop vektör verilerini PostScript yazıcıya gönderebilir. Vektör verilerini katmayı seçtiğinizde Photoshop her tür katmanı ve her vektör şekli katmanı için yazıcıya ayrı bir görüntü gönderir. Bu ek görüntüler temel görüntünün üstünde yazdırılıp vektör anahattı kullanılarak kırpılır. Buna bağlı olarak, vektörel grafik kenarları, her katman içeriği görüntünüzün çözünürlüğüyle sınırlı olduğunda bile yazıcıya ait tam çözünürlükte yazdırılır.

Not: Bazı karıştırma modları ve katman efektleri pikselleştirilmiş vektör verileri gerektirmiştir.

1. Dosya > Yazdır'ı seçin.

2. Açılan menüden Çıktı'yı seçin.

3. Vektör Verilerini Kat seçeneğini belirleyin.

4. Yazdır'ı tıklatın.

Not: Görüntünüzün kağıttaki yazdırılabilir alandan daha büyük olduğunu belirten bir uyarı alırsanız İptal'i tıklatıp Dosya > Yazdır'ın ardından Ortama Sığacak Biçimde Ölçekle kutusunu seçin. Kağıt boyutunuz ve mizanpajında değişiklik yapmak için Yazdırma Ayarları'nı tıklatıp dosyayı bir kez daha yazdırmaya çalışın.


Daha Fazla Yardım Konusu

image

image

image

Görüntü boyutu ve çözünürlüğü Yazılımla prova renkleri hakkında Renk profilleri hakkında


image


image Twitter™ and Facebook posts are not covered under the terms of Creative Commons. Yasal Uyarılar | Çevrimiçi Gizlilik İlkeleri


736